Annons

På tisdagskvällen kallade föreningen Team Runner´s High till pressträff eftersom de skulle presentera ”Årets motionshändelse 2017”. Det visade sig att det för första gången sedan 1980-talet ska anordnas ett marathonlopp i Jönköping.

Tony Hatefnejad och Per Selskog från Team Runner´s High är två av dem som står bakom satsningen.

– Vi är några stycken i det, och jag drogs in i det också. Det är självklart att vi ska ha marathon även i Jönköping, säger Hatefnejad.

Är det något som har efterfrågats?

– Absolut, vi har en vacker stad. Det finns i många städer, men har saknats i Jönköping.

”Fyller stor lucka”

Team Runner´s High presenterade idén för Destination Jönköping, och de nappade direkt när de fick höra talas om planerna.

Annons

– Tankarna presenterades i vintras, och de stämmer väl överens med den strategi som vi vill jobba med. Vi har inte de stora arenorna, men däremot har vi en naturlig arena och vi ska använda staden och omgivningen som arena. Det här fyller en stor lucka som har funnits, så det är med stor stolthet som vi är med och presenterar detta, säger Calle Tollén, event manager på Destination Jönköping.

– Vi ska tillsammans se till att det här blir ett av de bästa marathonloppen i Sverige, och det ska inte bli en engångsföreteelse.

Ett marathon mäter 42 195 meter. De som tycker det är för långt kan ta chansen och springa ett halvmarathon på halva sträckan eller ett banlopp som också arrangeras.

Mål på Munksjöbron

Trots att planerna nu har presenterats finns det en del frågor som är obesvarade. Arrangörerna har ännu inte bansträckningen klar för sig och man vill heller inte säga hur många deltagare det finns plats för.

– Banan kommer släppas lite senare, men målgången kommer vara på Munksjöbron med uppbyggd läktare där man kan ta emot folkets jubel. Det blir mäktigt, säger Tony Hatefnejad.

Hur många deltagare räknar ni med?

– Helsingborg hade 1 500 under sitt första år, och det har ökat efter det. Jag hoppas att vi kan komma nära det eftersom vi även har halvmarathon och ett barnlopp. Det blir en helhelg 17-19 augusti.

Från arrangörshåll är förhoppningen att det inte blir en engångsföreteelse utan att marathonloppet blir årligt återkommande.

– Absolut. Vi hoppas och tror att det inte ska bli några problem. Det finns många löpare både i och utanför staden, och det kommer vara en folkfest, säger Tony Hatefnejad.

Anmälan öppnade klockan 21.42 på tisdagskvällen.

JnyttTV. Tony Hatefnejad berättar om satsningen i spelaren ovan.