Annons

På onsdagskvällen slog KFUM Jönköping upp portarna till vad de själva beskriver som en unik gymsatsning som riktar sig mot alla, men med fokus på tillgänglighet. Det är den tidigare danslokalen i Ungdomens hus som har renoverats och fått ett ansiktslyft.

Idén om ett gym väcktes för flera år sedan, men själva arbetet drog igång för ungefär ett halvår sedan.

– Vi har slagit ut väggar, målat om och lagt nytt golv. Mycket av arbetet har gjorts av ideell arbetskraft, och det är vi förstås tacksamma för, säger Henrik Lindberg, som förklarar varför KFUM väljer att satsa på ett gym.

Fullvärdigt gym

Annons

– Det finns många bottnar i det. Det är ett gym som är öppet för alla, men det är främst till för alla som kommer till KFUM så att våra aktiva har ett gym att träna i. Även föräldrar kan passa på och träna ett pass här i stället för att bara sitta och vänta i en och en halv timme. Många föräldrar har redan reagerat väldigt positivt.

Gymmet är fullvärdigt, och det finns både träningsmaskiner och en matta som kan användas till funktionsträning.

– Det är Jönköpings mest tillgängliga gym. Vi har valt att ha fokus på funktionsnedsättning. Ända sedan Ungdomens hus öppnade har det funnits verksamhet för funktionsnedsatta, och nu har vi möjlighet att ta ett steg till. Vi vill utveckla och forma en mötesplats för funktionsnedsatta, och det här är genomtänkt för deras skull. Nästan alla maskiner har hjul så att man kommer intill med rullstol, säger Henrik Lindberg.

"Kan sticka ut"

– Vi tror att vi kan sticka ut och vara bättre än andra gym eftersom vi kan hjälpa folk att komma igång med träning och rehabilitering. Därmed hoppas vi nå nya grupper.

Bakom projektet står även Jönköping Energi, Jönköpings kommun, Smålandsidrotten och Concept Träningsredskap.

På invigningen medverkade pingisspelaren Victor Sjöqvist, som berättade om sin satsning mot och medverkan i Paralympics i Rio de Janeiro.

Gym