Annons

Så röstas vinnaren fram

Hela topplistan och vinnaren röstas fram av en jury bestående av 50 personer. 25 av jurymedl..

Så röstas vinnaren fram

Hela topplistan och vinnaren röstas fram av en jury bestående av 50 personer. 25 av jurymedlemmarna (SVT-juryn) jobbar med sport inom SVT eller är specialinbjudna gäster. 25 är tittare (tittarjuryn) med representation i alla landets regioner som fått söka sin juryplats.

Varje jurymedlem sätter ihop sin personliga topp-10-lista utifrån det material de fått. Dessa topplistor räknas sedan samman för att få fram hela listan över Sveriges bästa idrottsstad.

Kriteriet för att en kommun skall vara med i omröstningen är att den har minst fyra lag/föreningar på elitnivå i de 24 sporter som finns med i genomgången.

Minst ett av dessa fyra lag måste tillhöra högsta serien i en av de sju största arenasporterna (fotboll, ishockey, handboll, basket, bandy, innebandy och speedway).

Källa: SVT.

Annons

För nionde året i rad utser SVT Sport årets idrottsstad. Vinnaren koras i samband med SM-veckan i Malmö i månadsskiftet juni/juli.

Nu står det klart att Jönköping är en av 41 kommuner i landet som tävlar om utmärkelsen. Jönköping stod som segrare för två år sedan, och den här gången nämns Hallbys avancemang till handbollsligan, att Jönköpings SS var landets näst bästa simklubb 2018 och att Tobias Ludvigsson cyklar Giro d’Italia som några av prestationerna som sticker ut.

”Är imponerande”

De kommuner som inte var med förra året är Falkenberg, Gotland, Kungsbacka, Köping och Piteå. Det är samtidigt fyra kommuner som uppfyllde kriterierna i fjol som inte gör det i år – Borlänge, Karlskrona, Ängelholm och Örnsköldsvik.

– Att Gotland åter har elitlag nog att kvalificera sig är häftigt, förutsättningarna är inte lätta ute i Östersjön. Sedan är det så klart helt rätt att Piteå med Hanna Öberg, Charlotte Kalla och svenska mästarna i fotboll skall vara med, även om det krävdes dispens, säger Ola Bränholm, ansvarig på SVT Sport till SVT:s webbplats.

– Att lilla Halland har fyra kommuner som klarar kriterierna är imponerande, både Kungsbacka och Falkenberg har lag som gått upp i fotbollsallsvenskan och Varberg har tre lag på temat ”på väg uppåt”.