Annons

Förra året kom 41 535 ärenden in till landets åtta hyres- och arrendenämnder. Det är en minskning jämfört med året innan, men en högre nivå än genomsnittet de senaste fem åren, enligt Sveriges domstolars årsredovisning som Hem & hyra har tagit del av.

Samtidigt har handläggningstiderna minskat betydligt. Från ett snitt på drygt 11 månader 2017 till knappt sju månader i fjol. Fortfarande är det dock bara hälften av landets åtta hyresnämnder som lever upp till regeringens mål att de flesta typer av ärenden ska ta maximalt fyra månader.

Klarar inte kraven

I Jönköping klarar man inte de här kraven, men det går år rätt håll. I fjol var den genomsnittliga handläggningstiden i Jönköping 5,3 månader, jämföras med 9,1 månader året dessförinnan.

Allra längst tid tar det att få ett avgörande i Stockholm, där den genomsnittliga handläggningstiden ligger på 12,6 månader. Men så avgörs också 44 procent av alla ärenden i landet i huvudstaden.

Annons

Kjell E Johansson, hyresråd på hyres- och arrendenämnden i Stockholm, anser att de långa handläggningstiderna är allvarligt för förtroendet för rättsväsendet:

– Jag säger som de gamla romarna: sen rättvisa, ingen rättvisa. Att ärenden tar tid får konsekvenser för människor, exempelvis vid störningar, säger han till tidningen Hem & hyra.

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app