Annons

Nu har siffrorna släppts kring de antal besökare som valde att övernatta i Jönköpings kommun mellan januari och juli. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) har 466 000 nätter spenderats här, vilken motsvarar en ökning med 3,2 procent.

Patrik Olderius, Destination Jönköpings VD, är inte förvånad över resultatet:

Annons

— Den tydligt positiva trenden håller i sig. Det märks att allt fler vill av olika anledningar besöka Jönköpings kommun. Flera besöksmål och anläggningar konstaterar att även augusti varit bra, så det blir intressant när vi – i början av oktober – får med också den månaden i mätningarna. Jag är övertygad om att den kommer att förstärka bilden ytterligare.

"Evenemangen har satt oss på kartan"

Olderius tror att det är tack vare alla våra arrangemang som fler gäster får upp ögonen för kommunen.

— Många utländska besökare lockades av de stora idrottsevenemangen som anordnades i början av sommaren, vilket även kommer att märkas under kommande år. Evenemangen har satt oss på kartan och vi har nått marknader vi aldrig tidigare fått tillgång till. Nu bygger vi turism genom att använda staden, naturen och vattnet som en arena, skriver han i ett pressmeddelande.

Fler hotell-övernattar än campar

Enligt VD:n har besöksnäringen och destinationsbolaget tillsammans lyckats få allt fler genomfartsresenärer att stanna en extra natt då platsen har mycket att erbjuda. Att Jönköpings geografiska placering är så bra, i förhållande till exempelvis Göteborgs och Vimmerbys nöjesparker, ses också som en möjlig förklaring till att många väljer att spendera fler nätter i kommunen. Folk tenderar dessutom att bo mer på hotell än tidigare.

— Preliminära siffror visar att något färre campar i husvagn, medan antalet husbilar på campingplatserna ökar starkt. Vår känsla är att camping fortfarande växer, men då framförallt husbilsgästen som även väljer ställplatser och att fricampa, poängterar Olderius.