Annons

Skogsbränderna i Dalarna, Jämtland och Gävleborgs län kräver mycket resurser och därför har brandpersonal från övriga landet kallats in.

Under onsdagseftermiddagen åkte räddningsstyrkor från Jönköpings län mot Dalarna för att hjälpa till att släcka bränder i terrängen. Personal från flertalet av stationerna i länet åker med räddningsenheter, vattenenheter och skogsbrandsutrustning.

– Situationen är ansträngd i Jönköpings län med torkan och de bränder som vi har hanterat och kommer att hantera. Men läget i Dalarna är betydligt värre, och utifrån det känns det naturligt att hjälpa till. Det är ett väldigt allvarligt läge, säger Jonas Petri.

Arbeta i skift

Tillsammans med räddningsresurserna åker även Frivilliga automobilkåren med personal och bland annat bandvagnar för att delta i släckningsarbetet.

Annons

– Vi kunde tackat nej om vi inte kände att vi kan hantera situationen på hemmaplan. Men vi har gjort bedömningen att vi kan skicka den här personalstyrkan. I princip hela södra Sverige hjälper till och stöttar, så vi är inte ensamma, säger Petri.

Cirka 40 personer, från räddningstjänsten och frivilliga automobilkåren, åker till Dalarna och kommer enligt nuvarande bedömning arbeta i skift fram till söndag.

Är inte i tjänst

– Vi har fått en begäran om hjälp i tre veckor. Vi gör nu en första planering som sträcker sig till söndag och sedan får vi fortsätta planera och samarbeta med Östergötland och Kalmar län. Det är många med och stöttar och förstärker, säger Petri.

Beredskapen i Jönköpings län bibehålls genom att personal som åker inte är i tjänst utan ställer upp på ledig tid.

– De vi skickar ställer upp frivilligt, det är personer som antingen har semester eller inte är insatta i beredskap hos oss. Det är fantastiskt att de ställer upp med kort varsel, de ska ha en stor eloge. Det gör att vi har samma numerär hemma som vi brukar ha, säger Jonas Petri.

Under onsdagseftermiddagen åkte räddningsstyrkor från Jönköpings län mot Dalarna för att hjälpa till att släcka bränder i terrängen.
Foto: Pressbild