Annons

– Det är fantastiskt roligt att komma hem och träffa alla. Jag saknar dem, säger han och syftar på en lång natt med kompisarna i Jönköping, staden som varit hans hem under en lång tid men som han nyligen lämnat.
Patrick Marquardt har ett händelserikt år bakom sig. Han och flickvännen Karin gifte sig, de lämnade Jönköping och flyttade till Stockholm och semesterresorna utomlands har varit många.
– Det är egentligen inte viktigt för mig att bo i Stockholm för att jag ska kunna göra mitt jobb, jag skulle kunna sitta i en skrubb i Vietnam, det enda jag behöver är internet. Men min fru fick jobb där och jag kommer närmare mina samarbetspartners.

Foto: Gunilla Bunnvik
Foto: Gunilla Bunnvik
Foto: Privat

Kommer aldrig stå på en scen
Patrick eller Nomy som han kallar sig är ett viralt rockfenomen. Nätet är hans plattform. Hans enda plattform och han har en miljonpublik på Spotify och Youtube.
– Jag älskar att möta mina fans och min publik, men jag vill möta dem via nätet. Jag kommer aldrig att ställa mig på en scen förkunnar han med en bestämd röst. Jag tror att jag har en närmare kontakt med mina fans än vad många andra stora artister har. Jag pratar med dem varje dag via nätet.

Annons

Patrik valde tog sitt artistnamn redan som ung tonåring. Han ville ha ett kort namn och blandade Bono och Moby. Det blev Nomy. Varken Bono eller Moby är dock några favoriter.

Får vänta på nästa platta
Han har släppt åtta plattor och det vi hör när vi trycker på playknappen är rock, rå, äkta hårdrock. Det är ett drygt år sedan den senaste plattan Psychopath kom och nu har han börjat blicka framåt.
– Det har tagit mig ganska lång tid att att komma tillrätta i Stockholm, det jag behöver för att kunna vara kreativ är min lägenhet. Det är viktigt att jag trivs och känner mig trygg för att jag ska kunna sjunga ut ordentligt. Det gör jag nu, jag mår jättebra, men det kommer ingen ny platta förrän nästa år, jag är igång men det tar tid.
Vad kan förvänta oss av nästa platta?
– Det blir lite mindre ilska nu tror jag, jag mår ju bra nu, det är svårt att skriva destruktiva texter hela livet. Jag är där jag vill vara, med den jag vill vara och det speglas naturligtvis i min musik. Om förra var en dödsmetallskiva så blir nästa lite gladare, lite lugnare.

Bestämmer och gör allt själv
Nomy är inte knuten till något skivbolag, han gör allt själv och då är det verkligen allt. Från att skriva musik, spela in och mastra till att fixa pr-material och göra videos.
– Jag har aldrig aldrig saknat ett skivbolag, jag är fri och kan ta egna beslut och göra vad jag vill med min musik. Jag har en stark drivkraft att hela tiden bli bättre, göra bättre musik. Jag tror jag har någon bokstavskombination någonstans för jag har ett driv i mig att jag måste hela tiden jaga, bli bättre.

Guld och platina på väggen
För att man ska få perspektiv på hur stor Nomy är så skulle man kunna ta en titt på den skivvägg som häromdagen spikades upp hemma i lägenheten i Stockholm. Dit levererades nämligen åtta guldskivor, två dubbelplatina och en enkel platinaskiva.­
– Det är riktigt grymt faktiskt, plötsligt får man ett bevis på att det är på riktigt.  Det är så sjukt, man har ju googlat på dem och sett hur de ser ut. Nu sitter jag plötsligt där med egna. Det är riktigt coolt, bubblar Patrick.
– Jag har bara gjort musik och ändå lyckats. Det är inte min image folk har fastnat för, det är min musik och det känns äkta.