Annons

Det var under torsdagen som Skapa-priset och Skapa-priset för unga innovatörer delades ut vid en gala i Stockholm.

Och det blev storslam för Jönköpings län som vann hela fem priser.

Bland annat tog Joakim Staberg på Science Park-bolaget Coloreel hem priset för årets innovation för sin trådinfärgningsenhet för textilbranschen.

– Det är jättekul att bli uppmärksammad på det här sättet. Det är en fantastiskt trevlig tillställning och jag är mycket imponerad av juryn för SKAPA-priset som verkligen gjorde sin hemläxa och tittade på det vi skapat, vilket är anledningen till att jag står här i dag som Årets innovatör, säger Joakim Staberg i ett pressmeddelande.

Staberg tilldelades ett diplom, äran och 500 000 kronor i prispengar.

Tog hem dubbla priser

En annan Sciene Park-företagare, Ahmed Mireé, tog hem två priser.

Annons

Med sitt bolag Progressive Safety vann Mireé pris som årets unga innovatör efter en uppfinning där han skapat en säkerhetssprint för handbrandsläckare. Förstaplatsen innebar bland annat 125 000 kronor i prispengar.

Ahmed Mireé vann två priser. Här syns han med sitt diplom från den regionella utdelningen.
Foto: Alexandra Locking

Dessutom vann Mireé pris för att ha genomfört den bästa pitchen av sin idé inför en jury.

– Det är väldigt stort, det största jag varit med om i form av att få utmärkelser. Väldigt glad för att vinna även pitch-priset och prestera bra på scen, då jag tävlade mot de andra länen i Sverige, säger Mireé.

Bästa länet i landet

Jönköpings län blev även utsett till landets mest innovativa län. Priset togs emot av landshövdingen Helena Jonsson.

Dessutom tilldelades FUF i Värnamo och Finnvedens Uppfinnarförening priset som bästa uppfinnareförening.

Juryns motiveringar

Om utnämningen av Joakim Staberg, vinnare av SKAPA-priset på 500 000 kronor:

Dagens trå..

Juryns motiveringar

Om utnämningen av Joakim Staberg, vinnare av SKAPA-priset på 500 000 kronor:

Dagens trådinfärgningsfabriker kan endast färga tråd i en enda solid färg. Med Coloreel-tekniken kan man få en snabb och högkvalitativ infärgning av en textil tråd samtidigt som tråden används i produktion. Den första produkten som ska lanseras baserad på denna teknik är det banbrytande trådinfärgningstillbehöret Coloreel Embroline som kan användas i befintliga brodyrmaskiner. Genom att färga en vit tråd under pågående brodyrproduktion ger Coloreel en fullständig frihet att skapa unika brodyrer utan några begränsningar i användningen av färger. Denna teknik bidrar inte bara till ökad effektivitet i hantering utan på ett innovativt sätt även till den svenska textilbranschens effektivitet, utveckling och tillväxt.

Om utnämningen av Ahmed Mireé, vinnare av SKAPA-priset för unga innovatörer på 125 000 kronor:

Sommarens bränder har aktualiserat allmänhetens medvetenhet om bland annat behovet av brandsläckare. E-Z Pin är en sprint som kan användas som en extra anordning till vanliga handbrandsläckare och som medför ett enklare, snabbare och effektivare sätt att avlägsna säkerhetssprinten. Vid den stress som oftast uppstår vid brand är det inte ovanligt att man griper över både mothåll och utlösningsgrepp vilket blockerar sprinten och försenar släckningen. E-Z Pin är en sprint med plastgrepp som går att avlägsna även om man håller både utlösare och mothåll i samma handgrepp. Sprinten är etablerad på den nordiska marknaden och har EN-godkännande och varumärkesskydd.