Annons

För en tid sedan skrev jag en artikel om Östra Storgatan 91. Eftersom den aktuella dagen var en stor dag i Johan Davidssons liv slog jag ihop ett par företeelser och ville döpa om huset. Det hela var en journalistisk frihet jag tog mig. Den storm det utlöst hos Jnytts läsare och på Facebook visar att jag inte varit tydligt nog med att mitt förslag var lite skämtsamt menat.
Idag skall jag sticka ut huvudet igen. Jag utnämner nämligen huset på dagens bild till Jönköpings vackraste flerfamiljshus i trä. Vi får väl se hur många invändningar som kommer mot detta påstående. Dock vill jag säga att denna gång skämtar jag inte.

Annons

Tokigt gatunamn
På bilden ser vi vad som förr benämndes Gustaf Odéens villa på Fabriksgatan. Jag är helt medveten om att stadens fäder mot min vilja döpt om denna gata till F E Elmgrens gata. Inte så att det skulle vara något fel på denna socialdemokratiska agitator, men vi hade inga namn på gator på väster som byggde på egennamn. Det finns hela områden som har det och jag tyckte att F E kunde passat bättre på Vätterslund. Men vad bryr sig väl politiker om en liten pojke från Torpa? Nåväl villan är uppförd 1887 som privatbostad. Som man kan ana av villans utstyrsel så drev Odéen en snickerifabrik.
Han var dock ursprungligen anställd på Munksjö Pappersbruk, där han var en av disponenten Ottonin Ljungqvist mest förtrogna medarbetare. När Ljungqvist under åren 1876-1879 var ledamot av första kammaren var Odéen en av de bärande på bruket. Hans huvudsysselsättning var maskinkonstruktörens, men under ett antal svåra år under slutet på slutet 1800-talet fick han göra tjänst som försäljare på hela Norden. 1880 övergick han till byggnadsbranschen och 1881 startade han sin snickerifabrik.

Jönköpings mekaniska snickerifabrik
Vid denna tid var Jönköping rikt på snickerifabriker. Gunnar Berglund har ju redan beskrivit en, se Fem generationer Werner klarade pyromani och världskrig. Odéen startade Jönköpings Mekaniska Snickerifabrik, en fabrik som år 1900 hade 55 anställda och var en av de större i staden. De möbelsnickerier som fanns samtidigt hade i och för sig mer personal men de var inte mekaniserade. Odéens snickerifabriken låg i hörnet Kyrkogatan-Oxtorgsgatan på den norra sidan. I det gathörnet ligger idag en låg röd byggnad, ursprungligen stadens fattighus som flyttats hit från Tullportsgatan. Inga rester finns kvar av snickerifabriken. Tillverkningen var byggnadssnickerier och parkettgolv.

Stadens vackraste flerfamiljshus
Att Odéens fabriker tillverkade byggnadsdetaljer kan knappast undgå någon att märka om man stannar upp en stund och beundrar husets fantastiska fasad. Den är fullkomligt översållad av snickeridetaljer och man kan kanske till och med kalla den överlastad. Jag anser dock, som jag skriver i ingressen, att detta är stadens vackraste trähus.
Efter det att Odéen gått ur tiden såldes huset till provinsialläkare Magnus Cavalli Björkman. Han son, den kände bankmannen Hans Cavalli Björkman, har vuxit upp här på platsen. Cavalli Björkman säljer huset till Jönköpings stad, som upplåter det till utbildning av småskollärare. Sedan övertas det av Per Brahe-gymnasiet för att 1993 bli en bostadsrättsförening. Det går väl knappast att bo vackrare i Jönköpings tätort, just i dagarna har en yttre renovering slutförts.


Källor:
Jönköpings Stads Historia del 3 1971 och del 4 1984
Munksjö bruks minnen
Fotoboken Erik Åkerhielms Stad. Minnen,  Länsmuseet 2004