Annons

För två år sedan arrangerades det för första gången världscuptävlingar i längdskidor i Ulricehamn. Nu är det dags igen. På lördagen är det individuella tävlingar och dagen därpå väntar stafetter.

– Det finns en spänning och förväntan i luften. När det blev så lyckat första gången finns det höga förväntningar. Sedan finns det saker som är svårare att påverka, som snötillgången, säger Henrik Severed.

Längdskidåkningen dras för tillfället med problem i form av minskat tv-intresse och klena publiksiffror på många håll. Men det finns undantag. Vid tävlingarna i Ulricehamn för två år sedan kom nästan 55 000 åskådare till Lassalyckans fritidsområde.

Nu är målsättningen att överträffa den noteringen.

Hemmahoppet Hanna Falk i aktion under tävlingarna för två år sedan.
Foto: Adam Ihse/TT

”Tufft men rimligt”

– Målet är att samla 60 000 besökare de två dagarna. Det är ett tufft men fullt rimligt mål. Det svåra är att Sverige inte har någon stjärna på herrsidan som har gjort resultat, det är viktigt att ha de stjärnorna för att locka publiken, säger Severed.

Annons

Är det svårare nu när det är andra gången?

– Både ja och nej. Jag vet att det finns folk som missade det senast och som vill vara på plats nu. Å andra sidan fanns det andra som var där sist som tittar på tv den här gången. Det tar nog ut varandra.

Till den här gången har både banan och anläggningen utvecklats och byggts om till viss del.

– Det har byggts ett parti till som heter väggen. Det gör att banan är ännu mer utmanande för de aktiva. Sedan har det gjorts en del förbättringar för publiken, det har till exempel byggts tunnlar så att de kan ta sig till fler platser utmed banan, säger Severed.

Att premiärupplagan blev så lyckad ställer krav på arrangörerna, det gör att kraven har höjts.

– Det är spännande och utmanande. Det gick överlag bra förra gången. Både vi själva och FIS (det internationella skidförbundet) gjorde en utredning, vi fick gott betyg men även höra förbättringsmöjligheter. Vi har ändrat publikflödena och ska ha ett litet tält fotograftält vid målområdet så att de kan tanka in bilderna snabbare.

Kylan tidigare i månaden gjorde att snökanonerna på arenan Lassalyckan i Ulricehamn kunde gå för fullt. Det innebär att hela femkilometersbanan säkrats med snö.
Foto: Pressbild

Ingen studio på plats

I rollen som mediachef har Henrik Severed det högsta ansvaret för alla journalister och fotografer som bevakar tävlingarna.

Antalet ackrediteringar är ungefär på samma nivå som senast, så bevakningen av tävlingarna lär bli densamma. Den stora skillnaden är att SVT:s Vinterstudion inte komma ha sin studio på plats den här gången.

Avståndet mellan Jönköping och Ulricehamn är mindre än fem mil, och Henrik Severed rekommenderar skidintresserade i bygden att besöka tävlingarna.

– Mycket idrott är bäst live, det är en helt annan upplevelse att höra ljudet och se hur snabbt de åker och vilken prestation det är. När man tittar på tv:n är det svårare att se hur snabbt det går och hur brant det är, säger han.

Hinner du själv se något av tävlingarna?

– Under själva tävlingarna är det förhoppningsvis lugnt om det inte händer något akut. Allt ska finnas på plats innan, annars är media inte sena att säga till om något inte fungerar.