Annons

Båda två har haft ganska brokiga förberedelser med skador som har funnits med som störningsmoment. Jakob Bitici bröt en tå som fortfarande inte är hundraprocentig.

– Jag har kunnat träna lite men man får undvika vissa grejer och hålla igen lite. Jag har fått köra med skor, det har inte varit den bästa uppladdningen.

Segdragen förslitningsskada

För Dianas del har det varit en segdragen skada som hon har fått lära sig att träna och leva med.

– Jag har dragits med en envis förslitningsskada så det är inget som har smugit sig på. Det har varit till och från under ett år och jag har fått planera träningen. Jag får välja bort en del pass och samtidigt vänja mig vid att det gör lite ont nästa dag.

– Det ska inte vara några problem på tävlingsdag utan det är mer dagen efter. Elitidrott är inte hälsosamt, motion är det, men inte elitidrott. Men det är det värt.

Diana satsar på guldet

Diana är tydlig med att hon åker till Polen för att ta medalj. I förra VM blev det silver och hon hymlar inte med att hon går för guldet i Wroclaw.

– Målsättningen är guld. Jag tror jag har ganska goda chanser, men sen är det mycket som spelar roll. Allt från lottning till hur bra dag jag och mina motståndare har. Vi är några som är väldigt jämna och jag har lika goda chanser som de andra, det är dags för guld nu.

Jakob har inte samma förväntningar och målsättningar på sig själv. Han är glad över att få vara med och ser mycket fram emot torsdagen då det är avresa.

Annons

– Jag blev inkastad med ganska kort varsel. Jag kommer såklart köra allt, men jag förväntar mig inget guld.

– Det är invägning på fredag och sen tar jag det lite lugnt på kvällen. Sen på lördag är det dags, säger han.

Fredagsinvägning även för Diana

Diana ser fram emot fredagen och säger att hon eventuellt ska träna då och ta en sväng till tävlingsarenan för att känna på stämningen.

– Sen är det tävling på lördag och jag brukar inte vilja tänka på det innan tävlingsdag. Jag blir ganska nervös.

Jujustsu är, likt många andra kampsporter, en sport som inte får speciellt mycket medial uppmärksamhet. De båda tycker ändå att bevakningen har varit relativt bra denna gång.

– Sen finns det ju inga pengar eller sponsorer, eller tittare så det blir kanske inget intresse. Men jag tycker att mycket kampsport är ett bra komplement och jag tycker det är synd att den inte förs fram mer, säger Diana.

– Många har nog lite fördomar och idrotten som sådan uppmärksammas kanske inte. Jag tycker att många går miste om en fantastisk fritidsaktivitet. Jag gör detta för min skull, det är min fritid och det är här jag vill vara, fortsätter hon.

Inte mycket turistande

Utöver tävlingen säger de att de inte vet vad de kommer göra i Polen, men att det förmodligen inte blir mycket turistande.

– Hehe, jag kände att Polen i november inte lockar så mycket, men jag har hört att det ska vara en fin stad. Sen tror jag inte vi ser så mycket mer än idrottshallen och någon närbutik, säger Jakob Bitici.

– Och jag har varit i Polen i olika omgångar och aldrig varit med om fint vänder, så det är väl som Sverige i ett nötskal, avslutar Diana Halldén.

Jnytt-TV, se vad landslagscoachen Paul Persson säger om Diana och Jakob. Paul berättar även om sin egen roll under VM.