I ett samarbete mellan Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping och Brinellgymnasiet i Nässjö arrangerades en designtävling där elever från de båda skolorna skulle designa en inredningsprodukt helt gjord i plåt åt företaget Älskaplåt i Nässjö. Tävlingen skapades av designläraren Anne Johansson som är lärare på båda skolorna.

– Jag vet av erfarenhet att elever motiveras bättre och att det blir så mycket bättre resultat med att arbeta direkt med ett företag, det blir mer verkligt. Det här skulle kunna vara en uppgift jag gav eleverna i skolan men det blir en helt annan nivå med att ett företag faktiskt kommer använda sig av produkten, säger Anne Johansson.

"Detta gav mig en extra knuff i rätt riktning"

Tävlingen fick se en stor variation av olika produkter från hyllor till kakfat. Tredje pris för tävlingen gick till Jönköpingseleven Ninni Axene som går tredje året på Erik Dahlbergsgymnasiets teknikprogram. Hon knep tredjeplatsen med sin design på en ljusstake helt i plåt.

Annons

– Även om min produkt inte vann så vet jag att jag har förmågan att ta fram produkter som kan komma ut på marknaden. Jag har planer på att plugga vidare inom design och formgivning, så detta gav mig en extra knuff i rätt riktning. Extra roligt att vi fick användning av våra kunskaper i Solid Works och att vi fick arbeta fram produkterna i det CAD-programmet, eftersom Älskaplåt tar fram sina produkter via det programmet, säger pristagaren Ninni Axene i ett mejl till Jnytt.

Efter en framgångsrik tävling hoppas Anne Johansson att det kan bli en tävling även nästa år.

– Jag hoppas att tävlingen kan fortsätta nästa år. Förra året gjorde vi en liknande tävling med Ikea där eleverna skulle skapa en inredningsprodukt som sedan skulle presenteras av sex representanter från företaget, säger Johansson.