Annons

Efter en säsong som började i moll har Malmö efter juluppehållet radat upp sex raka segrar i den högsta serien. Har sakta men säkert avancerat och ligger idag på femte plats i tabellen.
– Det här var det väl inte många som trodde för några månader sedan, säger "Proppen" och låter belåten när han blickar tillbaka på de senaste månaderna.
– Vi hade mycket strul i början av säsongen. Många nya spelare skulle in i laget, vi åkte på skador och sjukdomar och kunde inte göra oss själva rättvisa. Det gjorde att vi halkade efter från början och det är först nu på slutet som vi hittat rätt igen. Å andra sidan har vi hamnat i ett läge då vi känner att vi kan besegra vilket lag som helt.

Tränat Cyrus och Hallby
Janne Karlsson lämnade Jönköping 1986, efter att ha varit tränare både i Cyrus och Hallby, då han drog iväg till Skövde där den legendariske tränaren Roger "Ragge" Carlsson höll till. Han har därefter tränat flera elitserieklubbar och har även varit tränare i Norge.
Notabelt är att han i samtliga fall stannat i klubbarna under en längre tid. Att bygga något kortsiktigt är något som "Proppen" inte tycker om.
– Allt handlar om att bygga rätt. Det finns så många exempel på föreningar som satsar kortsiktigt och glömmer bort det som är viktigt, nämligen kontinuitet och långsiktighet. I Malmö har vi satt upp tuffa mål och visioner som kanske får en och annan att haja till, men jag är övertygad om att vi är på rätt väg. Malmö är inte någon förening som har en uppsjö av pengar. Vi måste satsa på unga talanger, utbilda dem och slussa in dem i A-laget. Den vägen är den rätta om man ska nå framgång.
Malmö har satt press på sig själva. Dels genom att kaxigt sticka ut hakan och hävda att man "minst ska till slutspel" den här säsongen, nästa år ska man kriga om en SM-final.
– Svårt men absolut inte omöjligt, säger "Proppen". Vi vill visa att vi menar allvar.

Satsar på ungdomar
Malmö har valt att satsa på ungdomssidan. Man har också engagerat gamla spelare och ledare i föreningen som vill hjälpa till. Man skapar klubbkänsla redan från början.
Nyligen fick Hallbys tränare Tobias Nordendorp beskedet att han får lämna Hallby efter säsongen. Ett besked som förvånade många.
Några planer på att flytta tillbaka till Jönköping inom wöverskådligtid har "Proppen" inte.
– Nej, absolut inte. Jag trivs alldeles utmärkt i skåne. Våren kommer tidigt, det är nära till kontinenten och handbollen är stor. Jag trivs utomordentligt bra.
Om handbollssituationen i Jönköping säger han så här:
– Man kan inte byta tränare varje år. Kan inte bara titta kortsigt utan det är viktigt att klubbarna sätter sig ner och tar sig en funderare på vad man egentligen vill med sin verksamhet. Det går att nå framgång men det händer inte över en natt. Det handlar inte bara om att förändra A-lagsverksamheten, det gäller att se helheten.

Slutspel väntar för Malmö
Framöver väntar slutspel för Malmö. På vägen dit möter man Hammarby på onsdag i en match där många tror att sjunde raka segern kommer.
– Det är alltid svårt att vinna sådana här "måste-matcher". Men vi är starka för närvarande och vet vad vi kan.
Många tror att klubbar som Sävehof och Guif är aspiranter till SM-guldet. Färre talar om Kristianstad, Alingsås - och Malmö! Men den rekordjämna elitserien kan allt hända.
Som förbundskapten för U21-landslaget har han nu ansvaret för killarna födda 1992-93. Han var tidigare med i kullen 90-91 där bland annat senaste stjärnskottet, linjespelaren Andreas Nilsson var med.
– Svensk handboll är stark. I det här gänget har vi många spelare, framförallt på nio meter som är intressanta. Närmast väntar EM-kval i påsk och därefter är vi förhoppningsvis kvalificerade till EM-slutspelet i Turkiet senare i sommar.