Annons

Annons

- Kristina från Duvemåla har varit en musikal jag drömt om så när jag såg annonsen om att den skulle sättas upp i Helsingfors tänkte jag att "jag måste söka, den chansen kommer jag kanske aldrig få igen", säger Matilda Ambré till Jnytt.se.
- I november åkte jag dit men min audition gick inte så jättebra så jag släppte det. Några dagar senare plingade det i min mobil och då var det ett mail där de ville att jag skulle komma på callback. Jag blev verkligen helt chockad.

Matilda fick rollen som förstaersättare till Kristina. När rollinnehavarna presenterades vid en presskonferens i början av veckan visade det sig att hon inte var den enda med rötter i Jönköping.
Rollen som Karl-Oskars pappa Nils kommer att spelas av Peter Arnoldsson (bilden till höger)
- Vi blev uppropade efter varandra igår och tittade förvånat på varandra när de sa att vi båda var från Jönköping. Det visade sig att vi hade gemensamma bekanta och att min mamma sjungit i samma kör som Peter, berättar Matilda.

Björn och Bennys älskade musikal Kristina från Duvemåla uruppfördes i Malmö 1995 och sågs därefter av över en miljon svenskar i Malmö, Göteborg och Stockholm. Musikalen översattes även och blev konsertversion i New York och London. I vår, med premiär den 29 februari 2012, sätts den upp på Svenska Teatern i Helsingfors.
- Teatern har renoverats för femtio miljoner Euro och vi har redan sålt 30 000 biljetter, säger David Lindström, informatör på Svenska Teatern, till Jnytt.se.

"Det är musikalernas musikal"
Matilda Ambré går nu sista terminen på Balettakademien i Göteborg och Kristina från Duvemåla blir troligtvis hennes första jobb.
- I november i höst åker jag dit och så repar vi till premiären. Det ska bli jätteroligt att göra detta, det är stora låtar för mig men jag har aldrig riktigt känt mig berättigad att sjunga dem och det är inte ofta man får chansen att sjunga en musikal på dess ursprungsspråk.

Såg du musikalen i Sverige?
- Nej tyvärr, jag var ju ganska ung när den gick, jag har skällt på mina föräldrar för att vi aldrig såg den, det är ju liksom musikalernas musikal.

Fotnot: Huvudrollen som Kristina spelas av Maria Ylipää.