Gothenburg horse show är en av världens största inomhustävlingar för ridsport som samlar världens bästa ekipage tillsammans med unga, framtida stjärnor.

Varje år arbetar drygt 350 funktionärer ideellt med evenemanget, men det finns även de som är anställda.

Många funktionärer återkommer år efter år och ingår i 15 olika grupper med var sitt arbetsområde. Många arbetar ideellt hela veckan, andra endast under tävlingsdagarna.

Är i VIP-gruppen

Ylva Hellgren, som till vardags jobbar på Försäkringskassan, kommer att arbeta som funktionär under tävlingsdagarna.

– Under de tolv år som jag har varit med som funktionär så har jag gjort lite olika saker. När jag var yngre sålde jag lotter och program. Senare var jag med i stallgruppen och fick då se till att hästarna hade det bra. I år blir det VIP-gruppen, berättar hon.

För många funktionärer innebär det hårt arbete och långa dagar, men många lockas ändå av en trevlig gemenskap och att få uppleva ridsporten och de stora stjärnorna på nära håll.

Visa backstage

För Ylva Hellgren började det hela med att hon var på ett ridläger med tjejer från Göteborg. Hon följde med dem till hästshowen och upptäckte hur roligt det var.

– Jag har lärt känna många nya vänner de närmaste åren, berättar Ylva Hellgren, som själv rider flera dagar i veckan, även om hon inte har någon egen häst.

Att få se Gothenburg horse show på så nära håll tycker hon också är roligt.

– Visst hinner jag se lite av showen själv. Den pågår ju 9-23 och jag jobbar ju inte hela tiden. Den som ligger bäst till när det gäller hoppningen är Henrik von Eckermann, så honom kommer jag nog att titta på. Han har varit med i världskuppen. Nu är det ju Europafinal, men eftersom tävlingen hålls i Göteborg får Sverige många fler platser. Det är roligt att se att det kommer så många bra ryttare, säger Ylva Hellgren.

I VIP-gruppen ingår cirka tio andra funktionärer. Ylva Hellgrens uppgift blir att ta hand om VIP-gästerna med allt de behöver, ger information och går rundturer i arenan.

– Jag kommer att se till att banden sitter rätt, visa var sponsorerna och de inbjudna gästerna ska sitta när de ska äta och visa dem backstage, förklarar Ylva Hellgren.