Annons

Just nu pågår ett stort utbrott av campylobacter. Väldigt många svenskar har på kort tid blivit sjuka av bakterien, som finns i kyckling, och har fått uppsöka sjukhus. Närmare 7000 svenskar smittades under förra året och kurvan pekar uppåt även i år.

TT har varit i kontakt med nästan samtliga smittskyddsläkare i landet och de bedömer utbrottet som allvarligt och smittskyddsläkarna menar att det inte råder någon tvivel om att det är färsk svensk kyckling som ligger bakom utbrottet.

– Vi har en tydlig koppling till kycklingkött. Samma typ av campylobacter finns hos patienter och på kycklingen, säger Peter Iveroth, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län till TT.

Annons

Men trots att smittkällan är känd har varken Folkhälsomyndigheten, Jordbruksverket, Livsmedelsverket eller Statens veterinärmedicinska gjort något annat än att uppmana människor till att vara noga med hygienen då man tillagar kyckling., något som gör smittskyddsläkarna frustrerade.

– Vi har inga andra smittsamma tarmsjukdomar där vi accepterar att över 5 000 personer smittas i Sverige av en känd smittkälla utan att vi gör något åt det, säger Peter Iveroth.

Vill inte avslöja svensk kyckling

Att avslöja att smittan kommer från svensk kyckling är inte populärt, speciellt inte hos Jordbruksverket. I en mejlväxlingen mellan Jordbruksverket och Folkhälsomyndigheten inför det gemensamma pressmeddelande som gick ut den 10 februari framgår det att Jordbruksverket vill betona konsumentens ansvar istället för att lyfta fram smittkällan. Jordbruksverket ska ha censurerat ett uttalande av den person som har det högsta ansvaret för svenskt smittskydd, statsepidemiologen Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten.

Jordbruksverket skriver i mejlkonversationen:

"I dokumentet finns även en kommentar som gäller Anders Tegnells citat. Ingrid Eilertz (avdelningschef på Jordbruksverket, red. anm.) har synpunkter och vill ta bort 'allt talar för att det är färsk svensk kyckling'."

Ingrid Eilertz kommenterade på tisdagsefgtermiddagen uppgifterna och menade att Jordbruksverket inte försöker mörka.

– Vi bedömde att det kunde finnas en risk att det misstolkas och att man då istället skulle efterfråga mer utländsk kyckling i tron att den inte skulle innehålla campylobacter, men den innehåller ju än mer campylobacter sade hon till P4 Jönköping.