Valförsamlingen består av representanter för både medarbetare och studenter vid JU. De gav ett positivt utlåtande till styrelsen vid sammanträdet den 1 juni. Agneta Marell tillträder som rektor under hösten 2017.

– Jag är glad och stolt över förtroendet jag fått från styrelsen. Utbildning och forskning vid Jönköping University har gott anseende både inom och utanför Sverige. Som ledamot i lärosätets styrelse har jag fått en djupare insikt i den höga kvalitet och utvecklingskraft som finns i verksamheten och den centrala roll högskolan fyller för näringsliv och offentlig verksamhet.

Gedigen bakgrund

Annons

Agneta är idag professor i företagsekonomi vid Umeå universitet. Hon kommer som senast från rollen som vicerektor med fokus på samverkat och innovation och är vd för Umeå universitet Holding AB. Utöver det har hon haft flera styrelseuppdrag i näringslivet och varit ledamot i vetenskapliga forskningsråd och stiftelser. Tidigare uppdrag är bland annat rektor för handelshögskolan vid Umeå universitet och kommundirektör i Örnsköldsviks kommun.

"utomordentligt lämpad att ta sig an uppdraget"

Agneta Marell är bekant med JUs verksamhet då hon sedan 1 maj 2016 varit ledamot i styrelsen, utsedd av regeringen.

– Agneta Marell har bredd i sin profil och viktiga och relevanta erfarenheten i universitetsvärlden. Hon har dessutom chef- och ledarerfarenheter från olika delar av samhällslivet. Detta tillsammans med hennes personliga egenskaper som målmedveten, driven och med en strategisk förmåga asmtidigt som hon är mån om att skapa delaktigheter i processer och utvecklingsarbeten, gör henne utomordentligt lämpad att ta sig an uppdraget som rektor vid Jönköping University, säger Monica Dahlbom, styrelsen ordförande.

– Jag ser nu mycket fram emot att vara en del i att driva Jönkping University framåt ytterligare, säger Agneta Marell.