Sommaren 2019 kommer student-EM i rodd arrangeras i Munksjön. Årets tävlingar avgörs i Subotica, och på plats för första gången på mycket länge finns ett svenskt lag med. Elsa Andersson, Viola Karlsson, Ebba Mårtensson och Fanny Stävmo representerar Jönköping University.

- Detta är första svenska laget i modern tid. Och samtidigt skickar vi dit en svensk delegation som tittar på hur det går till inför tävlingarna här 2019, berättade Sveriges Akademiska Idrottsförbunds generalsekreterare Johanna Olsson på en pressträff under torsdagen.

På pressträffen fanns det representanter, förutom två av lagmedlemmarna, Elsa Andersson och Viola Karlsson, från bland annat roddsällskapen i Huskvarna och Jönköping, Jönköping University och Destianation Jönköping.

- Vattensport är bra att utföra i Jönköping, vi har kanotstadion och vi har rodd och segeltävlingar. Det är jätteviktigt att vi visar det och att vi är en eventsport även i vattnet, menade Calle Tollén från Destination Jönköping.

Annons

"Roligt att det gått så bra"

De svenska deltagarna då? Elsa Andersson och Viola Karlsson berättar för Jnytt att de inte var speciellt sportiga innan de började på högskolan, men när de hittade rodden fastnade de direkt. Förra sommaren vann laget student-SM. Den 13-16 juli är det EM i Subotica.

- Vi har fått mycket hjälp av Carter (Arnold, ordförande i Jönköpings roddsälskap) och satsade väldigt hårt, sen är det roligt att det har gått så bra också, säger Elsa Andersson.

- Rodden är inte så utvecklad i Sverige, och samtidigt har vi varit intresserade och engagerade och tränat mycket, fyller Viola Karlsson i, och de båda berättar att laget har valt att ligga lågt inför tävlingarna i Serbien.

- Vi har kollat lite tider från tidigare, och vi har sett att det går väldigt fort, säger Viola Karlsson och skrattar.

Alla i laget går kvar på Jönköpings University 2019, när EM avgörs i Jönköping, och berättar att målet är att vara med där också.