Annons

- Det är något vi har pratat om länge och som har varit på agendan ändå sen jag började ge ut böcker. Då var förlaget ganska nytt, så då var de ganska osäkra på att ta med en till författare, men nu när förlaget har växt tyckte dem att det var rätt tid att slå till, säger Kjeilen.

Tidigare egenutgivare

Kjeilen har sedan två år gett ut sina böcker på eget förlag och menar att en av de största skillnaderna nu blir att kunna lägga mer fokus på skrivandet och mindre på det administrativa. Hennes böcker kommer även synas mer än tidigare då förlagets förläggare Caroline Hurtig åker på fler mässor än Gabriella själv haft möjlighet till.

- Det är ju fortfarande ett litet förlag, så jag kommer fortsätta med att finansiera mina egna böcker. Och andra sidan så kommer jag kunna få bestämma allting om vad jag skriver som man inte riktigt får lika mycket på ett stort förlag. Med detta kontrakt får jag även väldigt mycket hjälp och stöttning av tillexempel Caroline och förlagets andra författare Astrid Ahlberg som båda är riktigt duktiga författare, fortsätter Kjeilen.

Vi hjälper varandra situation

Annons

Kejilen beskriver förlaget som ett slags vi hjälper varandra situation. Då hennes roll inom förlaget inte enbart komma vara i egenskap som författare utan även som ansvarig för förlagets marknadsföring.

- Vi är då tre författare i förlaget. Förläggaren Caroline har hand om de administrativa, sen har Astrid hand om korrekturläsningen och då blir ju min roll att ha hand om marknadsföringen i förlaget. Så jag blir ju en del av företaget.

Finns det någonting som är negativt med och skrivit det här kontraktet?

- Inte som det ser ut nu. Det enda jag kan komma på är väl att jag har kört någonting som heter ”print on demand” innan med mina böcker, vilket betyder att jag inte har behövt gått in med någon större kostnad utan att tryckskostnaden för boken betalas när någon köper boken, som visserligen har gjort att jag inte tjänat något på de första böckerna. Till det här förlaget så trycker man upp ett lager som man sedan säljer och detta gör att jag kommer lägga ut med en mycket större summa till det. Men i slutändan kommer det göra att jag kommer kunna tjäna mer pengar på mina böcker, menar Kjeilen.

Precis där hon vill vara

Gabriella känner att hon är precis där hon vill vara i sin författarkarriär och att kontraktet är så pass bra att ett erbjudande från ett större förlag inte skulle vara så intressant för tillfället. Hon menar att det inger en stor trygghet i att kontraktet kan avslutas när som helst och att hon har all ägande rätt på sina verk.

- Jag har hört skräckhistorier där folk har fått hemska avtal med större förlag. Jag hoppas nu att förlaget kan växa och kanske bli en framtida arbetsplats, sen att jag får två stycken som hjälper mig väldigt mycket som jag också ser upp till både som författare och förläggare känns som ett väldigt stort plus. Så planen är nu att stanna kvar här och se vad det leder någonstans.

Se mer information om förlaget och Gabriellas böcker på Serafs hemsida.