Annons

Julen är här och förutom julens budskap om att ge bort presenter, laga en massa god mat, ta det lugnt, umgås med familj och vänner och ta hand om varandra och sig själv på ett speciellt sätt så finns det ju fortfarande en annan bakgrund till julfirandet.
Firandet av det nyfödda Jesusbarnet i krubban är den kristna traditionens stora happening under året men julen har ju firats även innan kristendomen och handlade då om en hednisk offerfest. Julen är en period när många som inte annars brukar gå till kyrkan passar på att gå dit för att få lite julstämning och följa traditionen. Kanske för att släkten och familjen gärna går i kyrkan och man helt enkelt får haka på (eller vara hemma och sköta julbestyren...).

Annons

"Stämningsfull favorit"
Torgny Wirén är präst i Svenska Kyrkan i Jönköping och jobbar i Sofia församlilng. I år varvar han ledighet med jobb.
– Julafton och juldagen är jag ledig men jobbar i mellandagarna och i nyår. Under julafton och juldagen går jag till kyrkan frivilligt som vanlig deltagare.
Vilka är dina kyrkliga höjdpunkter i jul och nyår?
– Jag går till Sofiakyrkan och på julnattsmässan, det är en stämningsfull favorit, och på nyårsbönen. Nyårsbönen är häftig, den är mer reflekterande och man lämnar någonting bakom sig och går in i någonting nytt, säger Torgny Wirén.

"Har minskat mycket"
De populäraste samlingarna under julen enligt Torgny Wirén är 1:a advent, julbönen med julkrubban och midnattsmässan. Men julottan, som i år hålls klockan 06:00 i Järstorps kyrka, har blivit mindre intressant för många. Kanske är det sömnigheten som gör att många väljer att stanna kvar i den varma sängen.
– Julottan har minskat mycket. Det finns alltid ett antal tappra som går dit men julnattsmässan har tagit över. Kanske är det influenser från Katolska kyrkan som ju har midnattsmässan som sänds i tv.

Massa gudstjänster
Det finns en massa gudstjänster och andra event att besöka i både Svenska Kyrkan och frikyrkorna under jul och nyår. Se Jnytts lilla urval av ett antal kyrkor i länkarna ovan. Är du inte lagd åt det religiösa hållet och hellre går till mammons tempel?
Här är öppettiderna i affärerna i jul och nyår:
A6 Center
Jönköping City

Jul