I svensk elitinnebandy finns det två avtal för en spelare. Ett reglerar vilken klubb spelaren representerar och ett vilken ersättning spelaren har rätt till, det senare är ett kontrakt mellan spelare och klubb.

När nu David Östergren och Tobias Zälle deklarerat att de inte vill spela vidare, enligt uppgifter på grund av utebliven ersättning, tillhör de fortfarande JIK. Även om klubben inte betalar deras löner.

- Vi har tagit bort den fria övergångsperioden. Det är syftet med avtalet med spelaren. Det går att byta klubb mellan säsongerna, men under säsongen är det avtal som binder spelaren till föreningen. Görs inga övergångar under sommaren är man kvar i sin förening. Ersättning mellan spelare och klubb regleras i ett kontrakt, säger förbundets jurist Linda Noppa, till Jnytt.

Annons

Enda chansen för en spelare att byta lag under säsong är att klubbarna kommer överens om en övergångssumma. Även om en klubb inte kan betala löner.

Klubbar har kontaktat förbundet

- Får man inte ut det man är lovad får man driva en fullgörelsetalan i skiljenämnd för att få det fastställt, säger Noppa.

- Skulle spelaren tycka att föreningen från början inte tänkt fullgöra betalningen utan hade en annan avsikt när jag skrev på, då kanske det kan ses i ett annat ljus. Men övergångar är normalt sett inte en fråga för en skiljenämnd.

Enligt uppgifter till Jnytt har ett flertal klubbar kontaktat förbundet angående övergångar för spelare i JIK. Något som bekräftas av Linda Noppa.

- Ja, för att ställa frågor om vad de har för rättigheter som förening med önskemål och vad de kan ställa för krav på Jönköping. Och i dagsläget kan de inte ställa några krav alls, utan nu är det mellan spelare och förening.

Finns det något ärende som är uppe i skiljenämnd?

- Det håller jag för mig själv.

Relaterat: Klart: Ytterligare spelare lämnar JIK
Relaterat: Klubb i ekonomisk kris – spelare lämnar