Annons

Det började som ett testprojekt i en liten skala för tre och ett halvt år sedan.

– Det var tre pojkar som kom hit och det var kaos. Två av dem hade olika sätt att se på vilket håll man skulle simma. Den tredje ville bara var i äventyrsbadet. Där och då trodde jag aldrig att jag skulle få ihop något vettigt av det här, säger Lisa Hegmegi och skrattar hjärtligt.

Jnytt träffar den förre detta elitsimmaren på Rosenlundsbadet i Jönköping. Hon berättar att hon har tillbringat stora delar av sitt liv i just simhallen. Hon tävlade tills hon var 22 år, därefter blev det bara en kort paus innan de egna barnen började träna och tävla.

Om Lisa Hegmegi:

Ålder: 44.

Yrke: Egenföretagare och en av JSS:s eldsjälar.

Bor: Rosenlund.

Fami..

Om Lisa Hegmegi:

Ålder: 44.

Yrke: Egenföretagare och en av JSS:s eldsjälar.

Bor: Rosenlund.

Familj: Man och tre barn.

Intressen: Mycket simning. Men även skidåkning, segling, träning och resor.

Annons

Lisa flyttade till Jönköping från Umeå 1991. Hon har en bakgrund som sjukgymnast där hon arbetade mycket med just barn och ungdomar. Det var när hon slutade där för att starta eget som hon fick idén att kombinera sina erfarenheter när det gäller simning med träning för barn och ungdomar med särskilda behov.

Nu för tiden köar barnen för att få vara med i Lisa Hegmegis simundervisning.

– Det har spridit sig via mun till mun, så nu är vi ganska många, konstaterar hon.

”Det bara fylls på”

Verksamheten, som drivs i Jönköpings Simsällskaps regi, omfattar numera totalt fem grupper, två småbarnsgrupper och tre fortsättningskurser, de tre som Hegmegi håller i. Yngsta deltagaren är sex år och äldsta 25.

– I dag har vi 16 personer i fortsättningsgruppen. Det är egentligen lite för många för att det ska vara optimalt. Det fylls bara på då ingen vill droppa av, vilket i sig är väldigt kul.

Men det finns en hel del praktiska saker som måste lösas. Dels är det ju det där med trångboddheten och så behövs det mer personal.

– Vi behöver sätta oss ner innan hösten och fundera på hur vi ska lösa det här. Vi vill ju kunna erbjuda alla som vill simma en möjlighet att vara med i de här grupperna.

Det blir många high fives, kramar och skratt vid bassängkanten.
Foto: Robert Eriksson

Vattenträningens fördelar

I dag är det många barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som deltar i simundervisningen. Lisa skulle gärna se att fler med motoriska funktionsvariationer också hittar till Rosenlundsbadet.

– Det är svårare att nå dem. Jag vet inte varför det är så. I dag har jag tre stycken i verksamheten och jag hoppas att det ska generera att fler söker sig hit.

– Barn och ungdomar ska ju röra på sig minst en timma om dagen för att må bra. Då är vatten optimalt, framförallt om man har en fysisk funktionsnedsättning. Man blir lättare i vatten och på något vis kan man alltid ta sig fram. Vatten är bra för man tränar både kondition, styrka och rörlighet – man får med hela paketet.

Men det finns också många fördelar med vattenträning för personer med neuropsykiatriska funktionsvariationer.

– Vatten är bra då det är en individuell idrott. Jag föreställer mig att det är lättare än lagidrott för många. Man kan göra allt i sitt eget tempo med samtidigt vara i en grupp. När vi har våra pass kan någon simma åtta längder medan någon annan simmar 16. Sedan är vi klara samtidigt och kan påbörjar nästa grej.

En tillhörighet

Lisa berättar att hennes ursprungliga mål med simundervisningen var att alla deltagare skulle kunna simma 200 meter. Men nu har det blivit ytterligare dimensioner i verksamheten. Den kanske allra viktigaste är att aktiviteten ger barnen och ungdomarna en tillhörighet.

– De har sina kompisar här.

Dessutom har fortsättningsgrupperna börjat åka på tävlingar – nästa tillfälle blir i Eksjö.

– Jag involverar även våra elitsimmare i verksamheten. De får vara med som assistenter, vilket i sin tur gör att de lär sig väldigt mycket. Många tycker att det är jättekul och det är nästan slagsmål om att få vara med.

Får mycket tillbaka

Vad drivs du av?

– Alla som jobbar inom ungdomsidrott vet att det ger otroligt mycket tillbaka. De här ungdomarna är så otroligt tacksamma och det behövs inte mycket innan man på något sätt är hela deras värld. Jag drivs av att se deras glädje över sina framsteg. Det är superroligt. Jag brukar säga att det här är ett ganska egoistiskt arbete, för man går ju hit och mår väldigt, väldigt gott.

Men det finns också många utmaningar med arbetet – som att få till alla rutiner.

– Praktiska saker som att simma åt samma håll kan vara svårt. Sedan är det en utmaning att fånga allas uppmärksamhet i den här miljön med hög musik och all den aktivitet som sker här på eftermiddagarna och kvällarna.

Men Lisa tycks lösa dessa uppgifter med bravur – och med en enorm energi.

– Man får energi när man gör något som man tycker är väldigt roligt.

”Känns jättestort”

För ett par år sedan prisades Lisa för sitt engagemang när Jönköpings kommun delade ut priset ”berömliga insatser för barn”. Den här gången är hon en av fyra finalister som kan bli Årets eldsjäl i kategorin hälsa.

– Bara att bli nominerad känns jättestort. Att något har tänkt på mig i det här sammanhanget är fantastiskt roligt.

Det finns fortfarande möjlighet att rösta på sin favoriteldsjäl och på Eldsjälsgalan i Stockholm den 14 mars kommer vinnarna att prisas.

Jönköpingsbon Lisa Hegmegi kan bli Årets eldsjäl.
Foto: Alexandra Locking

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app