Annons

På lördagen gick Västsvenska FotoExpon 2016 av stapeln i Varberg. Det var vernissage, stämma och juryredovisning på Campus Varberg & Konsthallen i Hamnmagasinet och klockan 06:55 startade resan mot Varberg med fem medlemmar från Bankeryds Fotoklubb.

Annons

En jury hade tillsatts till varje klass. Pär Lundqvist, välkänd fotoförfattare, som också jobbat med Sven Gillsäter som fotosafariledare och där han själv alltid stod för bildkritiken, var en av dem. Han, liksom de andra bedömarna, poängterade, att en bedömning av foton, av naturliga skäl, måste bli subjektiv och det var ingen som protesterade mot detta.

Den största utmärkelsen i klubben, Stor bronsplakett, fick Berthil Johansson ta emot för sin kollektion ”Jenny sedelsångare”. Monica Engstrand tog stolt emot sin första medalj någonsin i fotosammanhang. Det var Liten bronsplakett för den svartvita påsiktsbilden ” Oops!”. Leif Arvidsson fick ta emot diplom för sin ”Vallmo” i den digitala klassen. Dessutom fick han 3 bilder utvalda för visning. Bo Svensson och Mats Persson fick också bilder utvalda för visning,

Vinnande och diplomerade bilder samt bilder utvalda för visning ingår nu i en fotoutställning som hänger i Konsthallen/Hamnmagasinet i Varberg en bit in i april. Det var vernissage och högtidlig öppning med bandklippning - av en filmremsa! – klockan 13:00.

Lokalen fylldes snabbt av fotografer och intresserade besökare och av kommentarerna att döma, var det inte någon som ifrågasatte tävlingen Västsvenska FotoExpon, även om alla kanske inte var helt överens om de olika placeringarna. Ett fotoresultat kan inte mätas i sekunder och millimeter, men vissa foton står ut och tävlingen och uppmärksamheten kring bilderna stimulerar till att fota och fortsätta sträva efter den ”perfekta” bilden.

Så visst kan man tävla i foto!