Annons

Jönköping har fått mörkgrönt, med undantag från Tändsticksområdet som är svart, Huskvarnas färg är mörkrött och svart är Grännas färg. Det framgår av Jönköpings kommuns stadsmiljöprogram.

– Det finns riktlinjer som säger att det ska finnas en sammanhållen färg i en del av kommunen och så har det varit i många år. Det kan till exempel handla om att det är en viss färg på räckena på uteserveringarna. Det är Jönköping, Huskvarna och Gränna som har fått en egen färg, berättar Anders Samuelsson (C), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Inga polkagrisfärger

Frågan är hur många som känner till vilka kommunfärger det är som gäller. I Gränna var det en invånare som nyligen uppmärksammade att det var mycket svart i Grännas offentliga miljö.

Annons

Svarta cykelställ, svarta informationsskyltar på Grännabergets vandringsleder, svarta papperskorgar och till och med Ribbahallen är svart, konstaterade Grännabon som efterlyste gladare färgtoner som kunde piffa upp kommundelen. Varför inte polkagrisfärgerna rött och vitt i kombination med glada färger som gult och grönt? föreslog han.

Men stadsfärgen i Gränna är dock svart och därför kommer det även fortsättningsvis vara mycket svart i Gränna och inga polkagrisfärger, menar kommunen.

Fick fel färg

Ett annat tillfälle då kommunfärgerna blivit en snackis var när nya stadshuset i Huskvarna skulle målas.

”När vi fick nytt stadshus i Huskvarna så fick vi ej den gängse vackra vinröda som representerar oss. Utan vi fick en ful grön färg. Ingen ansvarig har kunnat svara på varför det blev så fel”, skriver en läsare till Jnytt.

– Bara för att det finns kommunfärger så betyder det inte att allt måste vara i den färgen, säger Anders Samuelsson.

Här är färgerna som gäller för delarna i kommunen.
Foto: Faksimil