Annons

Antalet bröstoperationer på Art clinic i Jönköping ökade under 2014 med 37 procent jämfört med föregående år. De vanligaste operationerna är bröstlyft, bröstförstoringar och bröstreduktioner. På Art clinic är snittåldern på en bröstoperation 38 år. Även ingrepp som bukplastikoperationer och fettsugningar bli allt vanligare.
- I den här patientkategorin är det vanligt att patienten upplever att de tappat formen på sin byst och känner att de vill återskapa något de en gång hade, säger läkaren Peter Zachrisson, specialist i plastikkirurgi.

"Inte fel"
Åsikterna och tankarna om en eventuell plastikoperation skiljer sig bland Jönköpingsborna.
Martin Stesem, 26 år och Oucair Mahi, 22 år, båda studerande i Jönköping, skulle inte kunna tänka sig att plastikoperera sig.
- Jag har aldrig haft tanken. Så nej det tror jag inte, säger Martin.
Yvonne Sandström, 66 år, tycker inte att det är fel att plastikoperera sig.
- Jag skulle absolut kunna tänka mig det! Man kan väl ta bort lite skavanker. Man går på fotvård och fixar fötterna, så varför inte fixa ansiktet?, säger hon.

Kan relatera
Carl Michael Karlsson 38 år, arbetar som lärare och säger att han förstår att andra vill göra det men att han inte skulle vilja göra det själv.
- Jag förstår att man kan vilja göra något åt det, men jag har inget behov av att andra ska förändra sig och därför vill jag inte förändra mig själv heller.
Nilla Rosander är osäker.
- Jag skulle inte kunna tänka mig att göra det nu, men senare vet jag inte, det kan ju ändras med tiden, säger Nilla Rosander 19 år.

Foto: David Wreland
Foto: David Wreland
Foto: David Wreland
Foto: David Wreland
Foto: David Wreland