Annons

Kevin Blomqvist hade sett filmer där folk åkte longboard, och efter det bestämde han sig för att själv testa på downhill.
– Jag fastnade direkt. Det är sådant adrenalin, säger han.
– När man åker riktigt fort och ska igenom en sväng kan det vara läskigt, men när man klarat det har man ännu mer fart. Jag har åkt i 85-90 kilometer i timmen. Jag är helt fokuserad på vad jag gör och på vart jag ska åka så att det inte är massa stenar eller hoppar ut något djur.
Hinner du njuta?
– Ja, absolut. Det hinner jag gott och väl. Känslan av att åka fort är den bästa jag vet.

”Åker så mycket jag kan”
Kevin berättar att han åker så fort möjlighet ges på fritiden.
– Jag åker så mycket jag kan, när jag har pluggat klart eller gjort det jag måste göra, säger han.
– Varje gång jag drar ut åker jag i minst två timmar. Jag åker fyra-fem gånger per vecka, så det blir några timmar.
Kevin är med i ett gäng på sju-åtta personer som åker tillsammans, men det finns plats för fler.
– Det är kul om vi blir fler involverade, och vi planerar att starta en träff en gång per vecka. Vi vill bli fler och få en goare gemenskap.
Kevin åker i första hand downhill, och han är medveten om riskerna som finns när man kommer upp i höga hastigheter.

Tävlade nyligen i Göteborg
– Det finns mycket risker, men nu har jag åkt ett tag och har full kontroll på riskerna. Det finns risk att något rådjur hoppar fram, men det kan man inte göra något åt. Annars är det ganska säkert, man känner sig hemma på brädan när man har åkt ett tag, säger han.
Kevin och hans kompisar åker på flera backiga platser runtom i Jönköpings kommun, men Norra Klevaliden i Huskvarna är favoritbacken eftersom det går att åka fort och slajda.
Kevin Blomqvist var nyligen och tävlade i Göteborg Ravenhill, där han nådde kvartsfinal i både junior- och openklassen. I sommar kommer han att ställa upp i en tävling i Tjeckien och han hoppas att fler tävlingar tillkommer.
– Jag vill bli bättre och utvecklas så att jag kan komma ut och åka i hela världen. Men det får bli när jag har slutat skolan. Målet är att bara njuta och ha kul, säger han.
Går det att leva på att åka longboard?
– Nu är det bara några enstaka åkare som kan göra det, så det är svårt. Det finns inte mycket pengar i det, men det är kul om det utvecklas och blir en större sport med fler åkare.

Se när Kevin Blomqvist åker i Norra Klevaliden: