Annons

- Visst pirrar det i magen, säger Per Rodert som tillsammans med sambon Christina Nilsson äger Royal Fighter, 7-åringen som har slagit igenom med dunder och brak på travbanorna den här säsongen.
Royal Fighter är född i Karsnäs, inte långt ifrån Kaxholmen. Per och Christina är både uppfödare och ägare till hästen som de har följt under alla år.
- Vi hade kamerautrustning i stallet när han föddes, som vi har sett honom sedan han var 20 sekunder gammal, skrattar Per.
Paret äger även mamman, och mammans mamma. Så man har bra koll generna.

Fakta Elitloppet

Elitloppet, eller Solvallas Internationella elitlopp som det egentligen heter, är en av travvärl..

Fakta Elitloppet

Elitloppet, eller Solvallas Internationella elitlopp som det egentligen heter, är en av travvärldens största tävlingar som kördes första gången redan 1952.Elitloppet avgörs alltid sista söndagen i maj på Solvalla.Varje år bjuds 16 hästar in från hela världen. Två försökslopp körs där de fyra bästa går vidare till finalen som körs samma dagLoppet är en engelsk mil, det vill säga 1.609 meter.Senaste svenska hästen som vann var Nahar 2013. Förra året vann franske Timoko.

Annons

Imponerande säsong
Royal Fighter har så här långt svarat för en imponerande säsong. Men vägen mot toppen har inte varit spikrak.
Som tvååring placerade man honom hos tränaren Per Eriksson i Mantorp. Han och kusken Jennifer Tillman har sedan dess följt honom på nära håll.
- Han var hyfsad som tre-fyraåring men inte mer. Han växte fort och var lite öm i kroppen. När han var fem år började det släppa, och som sexåring hände allt på en gång, säger Per Rodert.
Så här långt har han sprungit in 1,6 miljoner kronor. Det låter mycket men det är faktiskt minst i hela startfältet. Men allt talar för att prispengarna kommer att rulla in framöver. Redan nu kommer det inbjudningar från olika håll där pengarna är större.

Måste få drömma
Vad kan han då göra i Elitloppet?
- Man måste få drömma. Det här är något som vi har kämpat för i många år och nu är vi där. Vår målsättning är att gå till final i första hand, och är vi väl där kan precis allt hända.
Elitloppet passar Royal Fighter. Distansen, 1.609 meter är som helt rätt med tanke på att hästens styrka sitter i starten.
- Han är väldigt snabb ut från starten vilket är viktigt i ett sådant här lopp. Är han med från början så ska vi nog klara av att komma bland de fyra främsta och gå till final.
Hur är det då att ha en stjärnhäst i sin ägo?
- Vi märker att intresset har ökat. Fler är intresserade och vi har även fått förfrågningar om att sälja hästen men det kan de glömma. Han är inte till salu!

Tredje kvinnan
När Jennifer Tillman i helgen styr Royal Fighter så är hon blott den tredje kvinnan som kör Elitloppet. Mest känd är Helen Johansson som körde ikonen Ina Scot.
Hur ska då loppet läggas upp, har du några önskemål?
- Nej, det överlämnar jag helt och hållet åt Jennifer och Per. De känner hästen utan och innan och vet precis hur de ska göra.
Och han vet redan nu hur personerna runt hästen kommer att agera under loppet.
- Jag kommer befinna mig bland publiken på läktaren någonstans. Per har säkert gömt sig för han vågar inte se hur det går. Och min sambo Christina kommer att stå i ena kurvan och skrika. Ser hon att det går bra börjar hon säkert att gråta också.
Ser du dig själv stå i vinnarcirkeln efter loppet?
- Som sagt, man måste ju få drömma...