Annons

I dag inleddes Kristdemokraternas kommun- och landstingsdagar på Elmia i Jönköping.

Och det är ett parti som har en rejäl uppförsbacke. Innan det att partiledaren Ebba Busch Thor skulle hålla tal och officiellt öppna dagarna tog Jnytt ett snack med KD:s partisekreterare Acko Ankarberg Johansson.

När hon möter i Elmias korridorer ursäktar hon sig att hon är ett par minuter sen – hon har fullt upp.

Och det har även KD i stort. Opinionssiffrorna är blygsamma och KD kommer få jobba hårt för att klara av att nå de fyra procent som krävs för att få vara kvar i riksdagen.

– Vi mår faktiskt ganska bra som parti för vi har samlat ihop oss. Däremot har vi en jätteuppförsbacke, vi har för få väljare. Vi har mycket att göra det närmaste halvåret och i dag är startskottet på det halvåret.

Annons

"Har ökat dramatiskt"

Hur ska ni göra för att locka fler?

– Samtala om de frågor som vi tycker kräver en politisk lösning. Sjukvårdens köer har ökat dramatiskt. Sjukvården är inte jämlik heller, det skiljer ganska mycket på överlevnad beroende på var jag opereras för en och samma sjukdom. Sjukvården kommer att vara en viktig fråga för oss, något vi också kommer att prata om är att vi behöver 10 000 fler poliser, för det behöver vi. Pensionärsskatten behöver tas bort.

Vad är det som gjort att ni har dalat?

– Det är svårt att säga. Hade det funnits ett enkelt recept hade vi åtgärdat det, men det finns inget enkelt recept. Då och då hamnar partier i sådana här situationer. Söker man problemen utanför partiet gör man det lätt för sig, det är lätt att man blir irriterad på media eller något annat. Vi har i stället sagt att vi har en läxa att göra, och vi har gjort den. Nu ska vi se om det ger frukt som vi hoppas.

Behövs KD?

– Ja, verkligen. Det finns inget annat parti som ser på familjen som vi gör. Att familjen är viktiga byggstenar i samhället att föräldrar ska få stöd så att man orkar vara förälder och vuxen och ge det bästa till sina barn.

Vad tyder på att ni är över 4% efter valet?

– Att vi verkligen håller fast vid det vi har bestämt. Sjukvård, trygghet, äldrefrågor. Att vi verkligen håller fast vid det, det är där vi kommer få gehör, det är där väljarna kommer att lägga sina röster.

Mer eller mindre varje vecka kommer nya opinionsmätningar, och varje vecka ligger KD under riksdagsspärren.

Blir man inte nedslagen av att se de där siffrorna?

– Jo. Men det gäller att både se dem och att ge en krisinsikt men inte en krisinsikt som gör att man deppar ihop totalt utan tillräckligt för att man ska göra sitt allra bästa och tänkta till och tänka om om det behövs. Jag tar opinionsmätningar på allvar men jag stannar inte i dem. Det är snarare en spark i baken att göra saker ännu bättre.

Är Ebba Busch Thor rätt person för att leda partiet?

– Ja, det är hon verkligen, hon valdes enigt och omvaldes enigt i höstas. Det är en stark uppslutning kring henne, sen är det alltid så när det går dåligt så pekar man på ledaren. Det är naturligt, fråga fotbollen eller hockeyn. Det vet hon också, det är det mandat man har och det vet hon också. Det får man leva med att man som ledare lever med alla som uppskattar det man gör och att det kommer tider när man får kritik. Det gäller att man orkar hålla i, och det gör Ebba Busch Thor.

Hur stor förlust för KD har det varit att hon inte synts i riksdagen?

– Det är ett problem förstås, vi hade gärna haft med henne i partiledardebatter i riksdagen. Men vi har goda företrädare i riksdagen, men alltid bäst att ha partiledaren i riksdagen.

Saknar kommunjobbet

Partisekreterarrollen har förändrats från en tämligen undanskymd roll förr i tiden till en betydligt mer framträdande roll nu.

– Det är olika mellan partierna, i vårt parti är det en roll är man kombinerar både organisation och politik. Jag ser till att partiorganisationen fungerar men jag är också en politisk röst.

Trivs du?

– Jag trivs jättebra, 2010 slutade jag som kommunalråd och trivs jättebra med det här.

Saknar du kommunalrådstiden?

– Ja. Det jag saknar är att i kommunpolitiken får man en direkt feedback, när man åker buss eller är och handlar så får man respons på vad kommunen gjort den här veckan, och det får man inte på samma sätt när man håller på med nationell politik, säger hon.

KD:s kommun- och landstingsdagar avslutas med att partiledaren Ebba Busch Thor håller tal på Hoppets torg i centrala Jönköping under lördagen.