Annons

På tisdagen meddelade Kristdemokraternas riksdagsgrupp att de säger ja till att fortsätta arbetet med nya stambanor för höghastighetståg. Det beskedet välkomnas av ledande kristdemokrater i Jönköping.

– Det här är ett betydelsefullt, positivt och viktigt besked för Jönköping. Det ökar möjligheten för att Jönköping ska kunna bli ett nav i ett framtida järnvägssystem, vilket skulle ge goda möjligheter för jobb och tillväxt i vår kommun, säger Andreas Sturesson, kommunalråd i Jönköping, i ett pressmeddelande.

Annons

– När både Moderaterna och Liberalerna har stängt dörren för höghastighetståg är det extra viktigt att Kristdemokraterna fortsätter att hålla dörren öppen. Att det inom Alliansen även fortsättningsvis finns stöd för framtida höghastighetsbanor. I dag är jag lite extra stolt över att vara kristdemokrat. Att tillhöra ett parti som vågar och förmår att tänka långsiktigt och framtidsinriktat.

Det ska dock sägas att dagens besked inte betyder att Kristdemokraterna ger klartecken till projektet.

"Lyfter nödvändigheten"

Även från Handelskammaren i Jönköpings län är tongångarna positiva.

– Jag tolkar Kristdemokraternas besked mycket positivt. Framför allt är jag glad att de lyfter nödvändigheten med höghastighetståget för godstrafikens skull, säger vd Jonas Ekeroth i en kommentar.

Handelskammaren i Jönköpings län menar att nya stambanor för höghastighetståg är avgörande för Sveriges tillväxt i framtiden. Man anser att dagens kapacitet och prestanda på järnvägsnätet inte är anpassat för framtiden.

– Jag är glad för att Kristdemokraterna ser vinsterna med en ny höghastighetsbana. I sitt uttalande är de tydliga med att det i dag är väldigt trångt på spåren och att varken gods- eller persontrafik kommer fram, säger Jonas Ekeroth.

Byggandet av de nya banorna beräknas kosta minst 230 miljarder kronor.

KD