Annons

När Jnytt besöker den nya träningsanläggningen mellan Lindex och JC på Östra storgatan en vecka innan premiären ekar de 700 kvadratmeter stora lokalerna fortfarande tomma. Men om allt går enligt planerna ska ett nytt och fräscht gym ha tagit form lagom till helgen.

Som Jnytt har skrivit om tidigare var det inledningsvis tänkt att gymkedjan Anytime fitness skulle flytta in i Brothers tidigare lokaler i city. Men av oklara skäl backade företaget ur i sista sekund och fastighetsägaren tog då kontakt med Cardio club.

–Vi skrev kontrakt innan jul så det har varit några hektiska veckor, säger grundare och vd Kenneth Melin.

Annons

– En förutsättning för att vi skulle kunna tacka ja till den här lokalen var att vi skulle hinna få fram utrusningen till början av januari. Annars hade det blivit för sent för oss att öppna. Man behöver vara med i den här januarirusningen.

Melin berättar att det normalt sett är tre till fyra månaders leveranstid på träningsmaskiner, men i det här fallet har man lyckats lösa det på endast tre veckor.

– Vi har fått ta vad vi har kunnat hitta på den här korta tiden, men funktionen i gymmet kommer vara fullständig, försäkrar Melin och fortsätter:

– Det är kul för oss att få en lokal i city. Jag tror att det här är ett fantastiskt bra läge för oss. Den enda nackdelen är att vi inte kommer kunna erbjuda våra medlemmar fri parkering som vid våra andra anläggningar. Men samtidigt är behovet av bilplatser mindre här då de som tränar i city ofta jobbar eller bor i närheten.

Cardio club flyttar in i lokalen mellan Lindex och JC i centrala Jönköping.
Foto: Alexandra Locking

Kroppen som motstånd

Den nya träningsanläggningen kommer, utöver konditionsträning, styrketräning med maskiner och fria vikter, erbjuda en 120 kvadratmeter stor funktionell yta där man tränar med lösa redskap och egen kroppsvikt.

– Intresset för att träna med egen kropp som motstånd har ökar rejält. Mycket av den funktionella träningen handlar om att man stärker hela kroppen på en gång och den gör att man blir starkare i vardagen.

– Maskiner erbjuder mer stabila övningar vilket är jättebra för nybörjare, men när man har hållit på ett tag vill man ha mer instabila övningar.

På gymmet kommer man även att anordna PT-pass i grupp vid flera tillfällen i veckan. De nya lokalerna rymmer dock inte några stora gruppträningssalar – än.

– Vi för en dialog med fastighetsägaren om mer ytor här nere. Vi ska nog kunna få 200 kvadratmeter till utan problem, säger Melin.

Nya vanor

Träningsanläggningen har ett gemensamt utrymme för klädskåp samt sju kupéer med dusch- och omklädningsmöjligheter, samt två enklare omklädningsrum utan dusch.

– Vi har sett en stor förändring i hur man använder omklädningsrum i dag. I vår anläggning på Herkulesvägen har vi sex duschar för män och lika många för kvinnor, men det är aldrig mer än fyra som används samtidigt. Många väljer att duscha hemma.

I Cardio clubs medlemskap får man tillgång till alla tre anläggningarna i stan, men man kommer framöver även erbjuda medlemskap som endast gäller för anläggningen i city till ett lägre pris. Åldersgränsen är 20 år.

Nyetableringen innebär inga nyanställningar, däremot kommer man öka antalet timmar på den befintliga staben.

”Enorma belöningar”

– De allra flesta vuxna människor i Sverige vet att träning skulle göra så att de mår bättre. Ändå visar statistik att endast 21 procent av Sveriges befolkning tränar på någon träningsanläggning.

Melin tror att problemet bottnar i att folk ofta är ute efter en så kallad ”quick fix”.

– Folk tycker att de inte får belöningen tillräckligt snabbt och på tre månader har de allra flesta tröttnat. Det är synd, många vet inte vilka enorma belöningar träning ger på längre sikt. Vi försöker få folk att förstå att alla kan nå sina mål men att det tar längre tid än de här tre månaderna. Vi försöker även hjälpa till att göra träningen lite roligare.

Vill hjälpa de osäkra

Melin säger att Cardio club har stort fokus på att hjälpa personer som känner sig osäkra i gymmiljö.

– Det är en otroligt viktig parameter för oss. Det gäller att fånga upp de här personerna från början. Vi hjälper dem bland annat genom en introduktionsföreläsning och ett individuellt möte med en PT.

Nu ser Melin fram emot att slå upp portarna på lördag, då allt förhoppningsvis är på plats.

– Det är en del puckar kvar att lösa innan veckan är slut, så nu blir det full fart in i det sista, säger han och skrattar.

Cardio club öppnade sin första träningsanläggning på Herkulesvägen 2014 och sin andra i Munksjötornet 2016. I år firar företaget femårsjubileum.

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app
Gym