Annons

Händelsen utspelade sig i oktober förra året. Tre män förde ner en ung man och låste in honom i en källare på Ekhagen i Jönköping i två timmar.

Under tiden blev offret misshandlad, hotad med kniv och tvingad att ta kokain. De tre männen tvingade honom även att lämna ifrån sig koden till sitt bankomatkort varpå de tog ut flera tusen kronor från hans konto.

De misstänkta männen, som är mellan 17 och 21 år, åtalades vid Jönköpings tingsrätt för människorov, rån och grovt övergrepp i rättssak, och ytterligare två män i samma ålder stod inför rätta misstänkt för medhjälp till brotten.

Överklagade sina domar

Jönköpings tingsrätt dömde de fem personerna för bland annat olaga frihetsberövande, rån och grovt olaga tvång. Tre av dem överklagade sina domar till Göta hovrätt, som gick på en annan linje.

Annons

Hovrätten menade att det fanns brister i identifieringen och att det bara var ett vittnesmål som kunde knyta dem till brottsplatsen. Identifieringen ska ha skett med hjälp av en skolkatalog och bilder på Instagram – något som inte var tillräckligt för en fällande dom.

En av männen får nu 130 000 kronor i ersättning eftersom han var frihetsberövad i nästan fyra månader mellan november 2017 och mars 2018. Det rapporterar SVT Nyheter Jönköping.