Annons

När det blir kallt ute kan det vara svårt att veta hur man ska klä sig när man ger sig ut i naturen. Dels för att undvika att man blir nedkyld och dels undvika att man får värmeslag.

Annons

– Egentligen är det samma princip som för vuxna när man klär barnen. Lager på lagerprincipen med ull närmast kroppen och något varmt på huvudet är bra, säger Ann-Charlotte Lilja, vårdutvecklare på Region Jönköpings län.
– Nu är jag Norrlänning och van vid kyla. Men här nere blir man lätt lite stressad när det är kallt.

Inte för varm
Ann-Charlotte Lilja tycker att man ska akta sig för att klä barnen för varmt.
– Värmeslag kan vara mycket farligt för små barn, säger hon.
– Ska man vara ute och leka så måste man kunna röra på sig. Och så länge man kan röra sig är det oftast ingen fara. Är det skarp vind i ansiktet är en rånarluva bra att täcka kinderna med.

Viktigt att röra sig
Oftast är det just kinder, händer och fötter som blir nedkylda snabbast. Ser man på barnet att det blir mer stillastående eller blek om näsan kanske man får fundera över om barnet fryser. Men köldskador i södra Sverige är ovanligt.
– Det är sällan det blir köldskador och blir de det så är det antagligen för att man har varit oförsiktig.

Finns det någon grad då man bör undvika att gå ut?
– Så som det är högt uppe i norr nu, där det är 39 grader kallt, då kanske jag hade hållit mig inomhus. Det är inte ens behagligt att gå ut när det är så kallt.
Om man känner att en kroppsdel har blivit för kall så är det bästa att gå in och värma upp den nedkylda delen lugnt och försiktigt.
– Man ska inte sänka ner i varmt vatten. Men till exempel om det är hand så kan man hålla den i armhålan. Fötterna kan få ett par varma sockar.
Man bör också akta sig för att tvätta barnen innan man ger sig ut i kylan, då huden kan ta skada av det.