Annons

Efter en julskyltning i city och gammaldags jul i Tändsticksområdet avslutades första advent med Luciakröning på Hovrättstorget, precis som sig bör i Jönköping.

Och årets Lucia heter Amanda Haglund, som var märkbart glad och lycklig.

– Det är tredje året jag är med och detta ska bli jättekul, jag hade verkligen ingen aning om att jag skulle bli Lucia, säger hon med ett stort leende.

– Det är jättekul och jag är jätteglad.

En barndomsdröm som går i uppfyllelse

Amanda Haglund har velat bli Lucia sedan hon var liten.
Foto: Erik Boström

Luciakröningen gjordes på ett regnigt Hovrättstorg och vädret var mer höst än vinter, men i samband med körsången gick det ändå att känna någon form av julstämning. För Amanda Haglund innebär utnämningen till Lucia att en barndomsdröm går i uppfyllelse.

– Jag har sett det ända sedan jag var liten och sedan dess har jag velat vara med. Sen har jag varit med sedan 2016 och det är så himla kul. Man får energi när man märker att alla blir så himla glada och det är kul att sprida sådan glädje. Allt går till ett bra ändamål och det är därför jag fortsatt att söka.

Annons

– Det kommer bli ganska intensiva dagar, men det är bara kul och vi är ett gott gäng.

Vad är det som gör att ni har kul tillsammans?

– Vi har alla samma intressen och delar musikintresset. Sen spenderar vi mycket tid tillsammans och blir ett nära och tight gäng, säger Amanda Haglund och tvekar inte länge efter frågan vilken som är hennes favoritsång under Luciatågandet.

– Sankta Lucia är fin, den är väldigt mäktig tycker jag.

Regnet föll över kören på Hovrättstorget.
Foto: Erik Boström