Annons

För snart tre veckor sedan skrev Jnytt om att Elmia vill bygga ut sin mässanläggning och en ny stor utställningshall till en kostnad av omkring 480 miljoner kronor, något som SVT Nyheter Jönköping var först med att rapportera.

Politikerna i kommunstyrelsen har redan sagt ja till en utbyggnad. På torsdagen var frågan uppe i kommunfullmäktige, och även där gav politikerna tummen upp för satsningen.

"Mycket viktigt beslut"

Därmed står det klart att Elmia ska bygga en ny utställningshall, tillsammans med tillagningskök, nya mässtråk och förråd. I projektet ingår även att rusta upp befintliga ytor.

Annons

Enligt den nuvarande tidsplanen sätts spaden i marken hösten 2019, och lagom till Elmias 60-årsfirande 2021 väntas den nya utställningshallen på 10 000 kvadratmeter stå klar.

– Det var ett mycket viktigt beslut för Elmia. Det här innebär att vi kan utveckla våra stora mässor, som i sin tur leder till större möjligheter för våra kunder och partners att förbättra sina affärer genom en bättre helhetsupplevelse, säger Lotta Frenssen, vd på Elmia, i ett pressmeddelande från Jönköpings kommun.

Anpassas efter verksamheten

– Utbyggnaden betyder också att vi kan öka antalet utställare. Tack vare en smartare fastighet kan vi öka effektiviteten och flexibiliteten vad gäller logistiken kring mässorna. Något vi vet är viktigt för våra utställare.

Elmia meddelar även att bygget kommer att anpassas efter verksamheten för att minimera eventuella störningar. En idé är att nyttja själva byggarbetsplatsen för att visualisera de branscher som möts här.

Det råder en stor samsyn hos politikerna när det gällde investeringen.

– Det var många inlägg om vikten av Elmias betydelse för hela besöksnäringen och insikten om att konkurrensen är hård. Då måste man hänga med i utvecklingen. Det här innebär förbättrade möjligheter till att ha fler mässor och det förbättrar logistiken, sade Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande, till Jnytt när kommunstyrelsen hade fattat sitt beslut.