Annons

I slutet av augusti beslutade politikerna i kommunfullmäktige att lägga planerna på en ny väg över åkermark i Gränna på is och i stället se över andra lösningar.

– Andra alternativ skulle kunna vara exempelvis parkeringsförbud på Brahegatan. Det är ju inget som man har testat. Det är bättre att testa andra trafiklösningar först innan man lägger 50 miljoner kronor på att göra en ny väg. Den kanske inte ens behövs. Då kan vi lägga dessa pengar på annat, sade Lynn Carlsson (S), som hade skrivit en motion i ärendet.

Politikerna gav tjänstemännen i uppdrag att pröva om ett parkeringsförbud på Brahegatan kan förbättra situationen, och nu står det klart att det blir ett förbud mot all parkering längs med gatan nästa sommar.

Annons

”Behöver inte krypa fram”

– Det blir större utrymme på Brahegatan, det blir inte lika trångt och stökigt. Personbilarna och den tunga trafiken finns kvar men bilarna behöver inte krypa fram. Sedan får vi utvärdera det här och se om det räcker istället för att bygga en ny väg, säger Henrik Zetterholm, trafikchef på Jönköpings kommun, till JP.se.

På frågan om var alla turister ska parkera svarar han:

– På torget och nere vid hamnen. Egentligen skulle det behövas fler parkeringsplatser men det är inte så lätt att hitta den ytan i Gränna. Vi tror inte på infartsparkeringar. Kanske kan vi lite mer obebyggd mark i hamnen men då blir det mindre park. Det är inte så lätt att återställa det 20-tal p-platser som försvinner från Brahegatan.