Under tisdagen tog regionfullmäktige beslut att bygga Råslätts Vårdcentrum, vilket beräknas kosta 161,5 miljoner. Det blir ett centrum som ska samla vårdcentral, folktandvård och familjecentral i gemensamma lokaler, något Jnytt tidigare skrivit om.

Det socialdemokratiska regionrådet Marcus Eskdahl är glad över beslutet

– Den här frågan har vi Socialdemokrater drivit sedan valrörelsen 2010. Råslättsborna förtjänar ett nytt vårdcentrum. Det blir ett lyft för Råslätt och mer rättvist eftersom alla har rätt till en nära och jämlik vård. Vi har sett ett stort behov av att rusta upp och det bästa alternativet har varit att bygga nytt och smart istället för att fortsätta renovera, säger Marcus Eskdahl.

Annons

Tanken är att ett nytt vårdcentrum ska samlokalisera vårdcentral, familjecentral, rehabilitering och folktandvård. Det blir ett större upptagningsområde än Råslätt och tanken är exempelvis Barnarp, Hovslätt, Gamla Råslätt och Grästorp ska tillhöra upptagningsområdet.

Enligt förslaget byggs vårdcentrum i fyra våningar, där olika funktioner får separata utrymmen. Det finns också möjlighet att utöka till fem våningar i framtiden.

Placeringen blev en stötesten

Placeringen är tänkt intill den större parkeringsytan vid Råslätts centrum, vilket gör det möjligt att samutnyttja den större parkeringsplatsen. Dessutom behöver inte färdtjänst och ambulans köra in på de mindre vägarna på Råslätt, något som annars skett om vårdcentrum blev kvar där det ligger i dag.

– Skälet att ett nytt vårdcentrum dröjt beror på att vi har svårt att enas om en bra placering. Genom att placera byggnaden på en del av en parkering i centrala Råslätt så får vi flytta om lite, har Anders Samuelsson (C), ordförande i stadsbyggnadsnämnden tidigare sagt till Jnytt.

De gamla lokalerna kommer troligen att byggas om till bostäder.