Annons

Matchfakta

Fotboll, Svenska cupen

AIK-Jönköpings Södra IF 1-0 (1-0)

1-0 (15) Daniel Sundgren,..

Matchfakta

Fotboll, Svenska cupen

AIK-Jönköpings Södra IF 1-0 (1-0)

1-0 (15) Daniel Sundgren, straff.

Domare: Victor Wolf.

Publik: 9 995, Friends Arena.

J-Södra ställdes mot i princip tuffast tänkbara motstånd när det var dags att spela 2019 års första tävlingsmatch. De regerande svenska mästarna AIK stod för motståndet på Friends Arenas tillfälliga konstgräsmatta.

Många frågade sig hur länge J-Södra skulle stå emot. Svaret blev 15 minuter. AIK tilldömdes straff sedan Frank Pettersson kapat Tarik Elyounoussi som gick omkull i straffområdet.

Annons

Daniel Sundgren stegade fram till straffpunkten och skickade säkert bollen i mål intill Petterssons högra stolpe.

– Det var ett inlägg och (Sebastian) Crona kampade med en av deras spelare. Vi upplevde att det eventuellt skulle vara frispark till oss. Sedan blev det ett hopslag och straffsituationen är inte mycket att säga om, säger Pettersson.

Frispark i muren

AIK öppnade matchen bäst, men efter målet fick publiken se en något ändrad matchbild. AIK hade visserligen mycket boll men spelade avvaktande och skapade förvånansvärt lite. J-Södra hade några hörnor och en frispark i bra läge som Amir A-Ammari slog rakt i muren.

Den stora kvitteringschansen kom efter en knapp timmes spel. Al-Ammari sköt en bit utanför mål när han fick ett jätteläge i straffområdet.

AIK hade fortsatt mer boll än J-Södra men imponerade inte. Anton Saletros hade ett lurigt skott som Frank Pettersson räddade till hörna, Rasmus Lindkvist hade ett volleyskott och Chinedu Obasi hade ett avslut som Pettersson räddade med en fotparad, men annars var det sällan särskilt farligt.

– Det är klart att ett så bra lag som AIK skapar chanser. Men försvaret i och kring egen box var jättebra. Vi försvarade oss bra i 90 minuter, menar Pettersson.

J-Södra flyttade fram positionerna i slutminuterna och hade två hörnor som man inte lyckades förvalta, och Jönköpingslaget fick se sig besegrat med 0-1.

– Det är klart att det är en besvikelse att vi förlorar, det ska det vara. Men jag tycker ändå att vi kommer hit och står upp bra, vi ger dem en match över 90 minuter. Prestationen är något vi kan ta med. Över 90 minuter gjorde vi en jättebra prestation. Man är aldrig nöjd när man förlorar, men det finns absolut något att bygga vidare på. Det fanns ett bra lugn i uppspelen och vi stod upp bra hela tiden, säger Frank Pettersson.

”Inte enligt plan”

J-Södras tränare Andreas Brännström summerade matchen på följande vis i C More:

– Jag tycker att vi började ganska bra, men att de skulle få ett tidigt mål var inte enligt plan. Vi hade velat att de skulle behövt göra mer för att få ett mål, nu blev det uppförsbacke tidigt i matchen. Vi försökte själva driva matchen, men det är tufft mot ett lag som AIK under långa stunder. De är rätt tunga att möta i ledning. Det är klart att vi hade hoppats på mer, men det är svårt att säga att vi gjorde det dåligt. Ska vi ta poäng här måste vi vara effektiva.

J-Södra möter Örgryte på bortaplan nästa söndag och lördagen därpå står Norrby för motståndet i Elmiahallen. Bara gruppvinnaren avancerar till kvartsfinal.

– Först och främst får vi se till att bygga vidare på detta, vi är på väg mot något som kan bli bra. Vi tar steg varje vecka, sedan vill vi självklart vinna matcher, säger Frank Pettersson, som har sett fram emot att spela tävlingsmatcher igen.

– Det är jättekul att vara igång. En tävlingspremiär blir inte roligare än så här. Vi spelade på en fin arena inför mycket folk, det är sådana matcher man vill spela.

Så ställde J-Södra upp

Startelva: Frank Pettersson – Joakim Karlsson (87), Sebastian Crona, Philip Wiström – Al..

Så ställde J-Södra upp

Startelva: Frank Pettersson – Joakim Karlsson (87), Sebastian Crona, Philip Wiström – Alexander Jallow, Amir Al-Ammari (76), Fredric Fendrich, Enock Kwakwa, Jesper Svensson – Fabio Gama, Jakob Orlov (81).

Avbytare: Oliver Eriksson Dorji, Tom Siwe (87), Max Watson, Tommy Thelin (81), Daryl Smylie (76), Benjamin Tannus, Erik Moberg.