Annons

I oktober skrev Jnytt att Jönköpings kommun saknar bostäder till drygt 100 nyanlända personer som har anvisats hit. Orsaken är det rådande bostadsbristen i kommunen.

Men nu har situationen ljusnat en aning. På fredagen stod det klart att Tokeryds herrgård kommer att användas som genomgångsboende för anvisade nyanlända med uppehållstillstånd. Det innebär att kommunen nu kan verkställa de 70 anvisningar som återstår under 2017.

”Klarar årets mottagande”

Det är möjligt genom att Migrationsverkets avtal med Tokeryds herrgård sägs upp 1 december i stället för 31 december.

– Det känns otroligt skönt att det arbete som pågått under en tid nu ger resultat. Vi klarar i och med detta årets mottagande och kan nu fokusera på hur vi ska lösa nästa års mottagande, säger Andreas Sturesson (KD), ansvarigt kommunalråd för välfärdsfrågor, i ett pressmeddelande.

Annons

Flytta vidare

Tokeryds herrgård har varit asylboende sedan 2015 och har plats för 99 personer. De drygt 40 personer som bor kvar i dag kommer att flytta vidare inom kommunen eller inom länet senast den 14 december. De flesta ungdomar som går i skolan kommer att flytta till Migrationsverkets boende Centria i Jönköping.

− Att vi kan underlätta för kommunen att ta emot nyanlända är mycket positivt. Vi har hittat en lösning som är bra för alla parter, säger Liselotte Ingesson Politis, sektionschef på Migrationsverket region Öst.

Jönköpings kommuns avtal med fastighetsägaren Svasbo AB sträcker sig i första hand till och med 30 april 2018.