Annons

Ett antal lärare, cirka en tredjedel, har fått del av det statliga lärarlönelyftet. Lönelyftet har inneburit att en del lärare har fått ett lönelyft på minst 2 500 kronor medan andra har blivit utan. Vem som skulle få lönelyftet var upp till de enskilda rektorerna. Lönelyftet har lett till att ett antal lärare känt sig orättvist behandlade och man har funderat på att byta jobb.

Oklart hur mycket mer pengar

Annons

Regeringen menar att det är upp till kommunerna att skjuta till mer pengar om man vill utjämna skillnaderna i lön. Nu planerar flera kommuner, bland annat Jönköpings kommun, att kompensera de lärare som inte fått ta del av lönelyftet. Det uppger P4 Jönköping.

– Det är klart att det inte gagnar vår verksamhet att ha många anställda som är missnöjda, säger Maria Idéhn, förhandlingschef på Jönköpings kommun, till radion.

Hur mycket pengar det handlar om är inte klart. Att det skulle bli som i Uppvidinge kommun där samtliga lärare fick en löneförhöjning är dock inte aktuellt. Dock menar kommunen att en viss kompensation bör ske.