Annons

Annons

Så minskar du risk för inbrott

Ha godkända lås på ytterdörrarna och lås fönster, balkong- och altandörrar om du bor i hus ..

Så minskar du risk för inbrott

Ha godkända lås på ytterdörrarna och lås fönster, balkong- och altandörrar om du bor i hus eller på markplan.

Märk dina värdesaker med MärkDNA och sätt upp de medföljande dekalerna på utsidan av bostaden, de har en avskräckande effekt.

Fotografera dina värdesaker med mobilen och skriv upp dem på en inventarielista.

Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster och altandörrar. Förvara gärna dyrbara smycken, pass och andra värdesaker i kassaskåp, säkerhetsskåp eller bankfack.

Låt bostaden se bebodd ut även om du är bortrest. Använd timer till belysning och be någon ta hand om posten, skotta snö på vintern och klippa gräset på sommaren, lägga sina sopor i din soptunna etc.

Starta grannsamverkan i ditt område.

Samtliga tips kommer från försäkringsbolaget If.

Det är försäkringsbolaget If som har sammanställt siffror från Brå. De visar att det är Danderyd som har klart flest inbrott i förhållande till antal hushåll. Sexa kommer Mullsjö kommun, där är det nio inbrott per tusen hushåll. Hälften av topp 10 kommunerna ligger i Skåne.

– De här kommunerna kommer aldrig ha flest inbrott i landet totalt sett, därför är det extra viktigt att titta på hur många som drabbas relaterat till folkmängden. Här blir det tydligt att flera skånska kommuner är oproportionerligt hårt drabbade, säger Lars Silferswärd, ansvarig för skadeförebyggande verksamhet på If, i en kommentar.

If lyfter fram ett antal saker som husägare kan göra för att motverka inbrott. En metod de säger fungerar bra är grannsamverkan, inbrottstjuvar ogillar bostadsområden där grannar håller koll.