Annons

Museets öppnande ligger ännu ett par år framåt i tiden. Men samlingarna finns där redan, på Bengt-Elis Petterssons gård i Sikanäs vid Vallsjöns strand. Vant bjuder han på den ena historien efter den andra om kräftfiske och alla attiraljer som hör kräftskivan till.
Kräftorna har tagit över gården så pass att traktorn förpassats ur maskinhallen, som fått bli festsal för företags kräftskivor. I taket hänger burar och fångstredskap från olika tidsperioder, varvat med kulörta lyktor och kräftmånar.
– Jag började samla på mig grejer för att det skulle ge en stämning, förklarar Bengt-Elis.
Redan på 1400-talet fiskade man kräftor i Tyskland. Man lyste med lyktor över grunt vatten nattetid, då de ljusskygga kräftorna kryper ut ur sina hålor, och plockade dem för hand.
I klostren blev kräftorna populära, eftersom det var tillåtet att äta dem under fastan. Även adeln mumsade glatt på de röda läckerheterna. Kräftätandet spreds vidare till Sverige, där hovet anlitat tyska kockar – Sveriges förmodligen första kräftskiva hölls vid Anna Vasas bröllop 1562.

Foto: Lena Gärdemalm

Annons

Började med dill
1761 kom en man vid namn Johan Winberg på att krydda kräftorna med dill, och en ny tradition var född. Cajsa Wargs kokbok från 1755 innehöll tolv kräftrecept, däribland korvar och aladåber. Först i mitten av 1800-talet började man äta kräftorna kalla. I nationalromantikens anda kunde man då hålla till utomhus, och slabba fritt omkring sig …
Kräfttraditionen spreds ner i folklagren, och olika typer av mjärdar såg dagens ljus. De kunde vara av trä eller flätade i granrötter och vide, på 1800-talet kom burar av bomullssnören, på 1950-talet trästrutar försedda med kycklingnät.
– Man rev sig på dem, minns Bengt-Elis, som själv fiskade kräftor i Vallsjön redan som barn.
Den stora revolutionen kom med de plastburar som började tillverkas i Bredaryd 1981. Bengt-Elis berättar att hans granne gjort experiment med olika slags burar och kommit fram till att de burarna är mest rymningssäkra.

Viktig inkomstkälla
Kräftfisket var en betydande inkomstkälla förr. 1948 tjänade ett par bröder motsvarande tre årslöner – på 24 dagars kräftfiske i Nömmen!
Kräftpesten som kom till Mälaren 1907 hade slagit ut produktionen i Stockholmstrakten, och de småländska kräftorna hade därmed blivit guld värda. Sävsjö blev landets kräftcentrum och under åren 1912-1935 drevs där en fabrik som bland annat tillverkade kräftsmör av skalen. Av smöret kokades det kräftsoppa på restauranger runt om i landet.

På kalsonger
Men när signalkräftor inplanterades i Vättern och yrkesfiskare kunde ta jättefångster där, dök priserna kraftigt. Idag är det knappast någon som blir rik på kräftfiske. Däremot är den typiskt svenska kräftskivan förstås en rik och unik tradition.
Om det vittnar den mängd föremål Bengt-Elis samlat. Tallrikar, glas och skålar; knivar, flasköppnare och ljusstakar; handbroderade dukar och servetter – ja till och med slipsar, strumpor och kalsonger – har kräftmotiv. Tidningar pryddes av kräftbilder och var fulla av noveller med kräfttema. Kultureliten som Carl Larsson, Albert Engström och August Strindberg romantiserade kräftorna i sina verk och bidrog till deras popularitet. Riktigt hur ”inne” det var med kräftor är nästan svårt att greppa idag.

Kräftor får eget museum
Bengt-Elis Pettersson har samlat på sig kräftornas historia.
Se filmklipp där Bengt-Elis Pettersson demonstrerar kräftburar och dukar till kräftkalas på www.smt.se!

Kräftpremiär

I Vättern är kräftfiske tillåtet utan krav på tillstånd under helger, från fredag kl 17 til..

Kräftpremiär

I Vättern är kräftfiske tillåtet utan krav på tillstånd under helger, från fredag kl 17 till söndag kl 17, i år från 14 augusti till 13 september (andra fredagen i augusti till andra söndagen i september), med max sex burar per person och minst 300 meter från stranden (allmänt vatten).I övriga sjöar och vattendrag krävs fiskerättsinnehavarens tillstånd att fiska kräftor, och där finns inte längre några datumgränser.Att man ändå har fiskepremiär i augusti beror på kräftornas skalömsning som vanligen inträffar i juli. Medan det nya skalet hårdnar håller de sig gömda, men i augusti kryper de fram, hungriga och lättfångade …