Annons

Redan dagen efter att politikerna klubbat beslutet att bygga en arena vid Jordbrovallen så stod det klart att det finns privata finansiärer som kan tänka sig att gå in med stora pengar i den nya anläggningen.

Men med finansieringen så finns det också en del krav.

Den nya arenan ska vara en multiarena med plats för fotboll och friidrott.

Det ska finnas tak så att anläggningen kan nyttjas året om.

Det ska finnas plats för cirka 8000 åskådare.

Finansiären står för kostnaden för själva arenan. Kommunen för allt runtomkring.

- På det här sättet handlar det inte bara om en arena där man spelar fotboll då och då. Den kan utnyttjas mycket mer med uppträdande och evenemang. Friidrotten kan få sina behov tillgodosedda samt en hel del ytterligare vilket är positivt, fortsätter Jörgensson.

Stora förändringar

Närheten till Skeppsbron och den framtida förändringen i området är andra orsaker till att finansiären är beredd att gå in med så mycket pengar.

- Det kommer ju att förändras en hel del framöver. Området blir mer attraktivt för många. Och inne på själva arenan kan man tänka sig att ha kontorslokaler, där kan finnas restauranger, kansli, man kan bedriva e-sport där med mera. Allt det här finns givetvis med i tankarna från finansiären.

Annons

Anders Jörgensson hävdar att man egentligen har kontakt med två finansiärer men att det ena handlar om ett huvudspår.

- Jag kan inte säga vem det är i nuläget. Men det handlar om ett företag som inte verkar i Jönköping mer än att det finns en kontaktperson här. Finansiären är mycket seriös runt den här frågan.

"Är intressant"

I närområdet finns redan Munksjöstaden där man för närvarande bygger för fullt. Där samarbetar Lustgården och Tosito.

När Jnytt når Gunnar Järvhammar, ägare till Lustgården, och han får frågan om han har intresse i arenan i Jordbrovallen, är han förtegen.

- Jag vill faktiskt inte svara på den frågan just nu. Beslutet om Jordbron är nytt och visst är det intressant. Men du kan väl återkomma om ett tag…

Anders Jörgensson dementerar dock att Lustgården och Tosito skulle vara de hemliga finansiärerna.

- Det är helt fel. Det stämmer inte alls.

De arkitektritningar som kommunen har på Jordbrovallen kommer, om det blir klart med finansiär, att förändras avsevärt.

- Så är det. Och det är fullt försåtligt och något vi måste räkna med.

Hur snabbt kan det här gå?

- Från finansiärens sida kan allt vara klart på 30 dagar. Från kommunens sida är det lite krångligare med de juridiska frågorna som måste få ha sin gång och sedan vet man inte vad som händer med överklagande och så vidare. Men det behöver inte dra ut på tiden heller, anser jag.