Annons

Det var i juni förra året som polisen slog till mot ett piratnätverket i Jönköping. Enligt åklagaren har de distribuerat TV-kanaler, som Viasat, Canal Digital, Comhem, till ett flertal kunder. Kanaler som man vanligtvis betalar hundratals kronor för varje månad. Flera personer delgavs då misstanke om att varit med i nätverket. I samband med husrannsakan hittades även utrustning som använts till den olagliga distributionen.…

Yrkar på fängelse

Annons

En 32-årig man från Jönköping misstänks vara en av de som ligger bakom nätverket och tingsrätten beslutade tidigare att hans tillgångar, drygt 59 miljoner kronor skulle frysas. Under veckan så har rättegång hållits i målet. Åklagaren yrkade på att mannen skulle dömas till fängelse i ett och ett halvt år och betala ett miljonskadestånd.

Ytterligare två personer stod inför rätta och även där krävs ett stort skadestånd från TV-bolagen, Viasat, Comhem och Canal Digital som nu lurats. Sammanlagt yrkar man på ett skadestånd på 92 miljoner kronor.

Kan ha hållit på i 10 år

Enligt åtalet mot männen så ska nätverket ha varit igång sedan 2011. Men en person som vittnade mot huvudmannen under rättegången berättar för Jnytt distributionen av kanaler skett under en mycket längre tid.

_ Det har pågått sedan 2005, säger hen.

Nu kräver Viasat, Comhem och Canal Digital totalt 92 miljoner kronor i skadestånd för det misstänkta piratnätverket som varit igång sedan 2011, enligt åtalet.