För åtta år sedan valde Kriminellas revansch i samhället, Kris, att lägga ned sin verksamhet i Jönköping. Men nu ska föreningen starta upp igen, något Jönköpings-Posten tidigare rapporterat.

– I Jönköping har vi massa personer som har vår bakgrund, vill starta och inte känner varandra. Alla har stora kontaktnät och vänner från olika kulturer. Det hade varit klockrent att få ihop det, säger förbundsordföranden Paul Barath till Jnytt.

Kris – vars syfte är att hjälpa före detta kriminella och missbrukare tillbaka in i samhället – är just nu ute på en husbilsturné runt om i Sverige. Föreningen stannade i Jönköping på tisdagen för att möta människor och berätta om sin verksamhet.

Annons

– Det var nog det folket som har varit mest positiva mot oss. Vi åkte från Jönköping med glädje, säger Barath på telefon från Alingsås.

Husbilsturnén gör 25 stopp runt om i landet under parollen “Tryggare kan alla vara”.

”Nu åker vi ut för att skapa den trygghet som vi alla vill ha. Tryggheten i hemmet, i kvarteret, på gatan, i skolan eller på arbetsplatsen. Men även tryggheten i att få en andra chans i livet. Allas rätt till trygghet är något som vi tillsammans måste arbeta för”, skriver Kris om turnén på sin hemsida.

Vill ändra uppfattningen

Barath säger att många har uppfattningen att en kriminell person alltid kommer att vara en kriminell person. Men Kris-ordföranden och hans medarbetare jobbar för att slå hål på den uppfattningen.

– Vi är jättetacksamma att vi har fått en andra chans att komma tillbaka. Vi har varit en belastning för samhället. Men vi vill komma tillbaka till ett samhälle som är okej och där inte den lilla klicken tar över, säger Barath.

Hyllades efter Almedalsaktion

Den lilla klicken Barath pratar om är bland annat nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. När organisationen försökte störa Annie Lööfs tal under Almedalsveckan på Gotland i somras omringades de av Kris, vilket fick NMR att till slut lämna platsen. En aktion som hyllades stort. Kris tilldelades bland annat utmärkelsen ”Snällast i Almedalen” för sitt arbete.

Organisationen har funnits sedan 1997. I dag har Kris runt 5 000 medlemmar, varav 900 är så kallade stödmedlemmar.

Kris fyra ledord

Hederlighet: ”Vi begår inte brott. Vi är ärliga mot varandra och oss själva.”

Drog..

Kris fyra ledord

Hederlighet: ”Vi begår inte brott. Vi är ärliga mot varandra och oss själva.”

Drogfrihet: ”Vi strävar efter att leva ett drogfritt liv.”

Kamratskap: ”Vi bryr oss om våra vänners väl och ve, och respekterar våra medmänniskor.”

Solidaritet: ”Vi hjälper, respekterar och bryr oss om varandra. 24 timmar om dygnet.”

Källa: kris.a.se

När föreningen kommer i gång i Jönköping är oklart. Men arbetet är redan påbörjat.

– Vi kommer lägga mycket tid på att komma i gång. Det hänger nog mest på Skatteverket, att vi får vårt organisationsnummer. Jobbet med att stötta killarna som vill starta det här är redan i gång, säger Barath.