Fotbollen är på väg att göra en rejäl förändring. Det är Hallands Fotbollförbund som under hösten har skickat in en motion om att man ska ha fria byten på herrsidan även för division 2 och 3.

Motionen fick bifall av Svenska Fotbollförbundet med tillägget att den nya regeln ska gälla hela vägen upp till division 1 på damsidan.

– Vi tycker att det är värt att testa med anledning av att fler ska få delta i match. Vi ser vinning i att fler får delta istället där att få sitta en hel match, säger Mats Larlind på Smålands fotbollsförbund.

Finns det inte risk att hoppet mellan ettan och elitettan blir för stort?

Annons

– Vi har ju det på herrsidan när man går från fyran till trean. Det är det inte så det blir någon katastrof. Samma skillnad på damsidan från tvåan till ettan.

Syftet med motionen från Hallands FF är att alla spelare som sitter på bänken ska få spela. Skåne motsatte sig på grund av risken för taktiska byten där man till exempel vid varje frispark gör byten för att få in nickstarka spelare. Skåne ser också risken att spelet blir lidande och hattigt.

Wuopio: "Tror det skulle vara en nackdel"

En av klubbarna i Jönköpingsfotbollen som skulle påverkas av en eventuell regelförändring är Mariebo IK. En klubb som spanar mot och vill etablera sig i elitfotbollen. Lagets nya tränare Sandra Wuopio får höra om den eventuella förändringen för första gången när Jnytt pratar med henne.

- Spontant tycker jag inte att det är en jättebra idé, nej det tycker jag inte. En del av fotbollen är att klara av att lära sig spela 90 minuter och lägga tid på den fysträning som krävs, jag tror detta skulle vara en nackdel för oss, säger Wuopio och fortsätter:

- Klart det kan hjälpa lag som inte har så många spelare. Men det är en annan sida av fotbollen som inte har med eliten, eller de klubbar som vill till eliten, att göra.

Skulle steget till elitettan bli ännu större?

- Exakt så. Det är redan tillräckligt stort att förbereda spelarna för den stora fysiska skillnaden det är. Jag tror detta hade missgynnat spelarna, vi har mycket att jobba med fysiskt inom damfotbollen och hur vi lägger upp träningar. Vill vi vara med högre måste vi anpassa oss efter det, säger hon och avslutar:

- Tre byten är viktigt att lära sig hantera både taktiskt och fysiskt, detta hade tagit bort en del av det.

Sandra Wuopio tycker inte regelförändringen är en bra idé.
Foto: Rebecca StafHerrsidan: Assyriska, Haga, Råslätt, Tenhult, Tord.

Damsidan: Mariebo

Herrsidan: Assyriska, Haga, Råslätt, Tenhult, Tord.

Damsidan: Mariebo