Annons

Intresset för det tredimensionella, mekaniska pusslet Rubiks kub exploderade på 1980-talet. Många gav sig då på uppgiften att vrida och vända de mindre, färgade ingående kuberna tills varje kubsida hade samma färg. Snart började man tävla världen över om vem om kunde lösa problemet snabbast.

Foto: Lasse Johansson
Foto: Lasse Johansson

Med åren dalade intresset och kuben föll i glömska hos de allra flesta. Många födda på 2000-talet har kanske aldrig hört talas om den.

Ökat intresse

Men de senaste åren har Rubiks kub fått en renässans.

– Intresset har ökat mycket. Det har blivit fler tävlingar och det gör det roligare, säger Helmer Ewert.

Första gången han stötte på kuben var när hans mamma köpte varsin till honom och hans storebror för cirka fem år sedan. Fast det tog riktig fart efter ett besök på Tekniska museet i Stockholm. Där satt Gunnar Krig och visade hur man hanterar en kub.

– Han är en av de bästa i Sverige. De hade också en tävling, bara en rolig grej, där man skulle lösa en sida. Jag vann och fick en mindre kub. Då insåg jag också att det fanns många fler med samma intresse och tävlingar, säger Helmer Ewert.

Krävs tålamod

Annons

Att tävla mot andra, och inte bara försöka sätta nya rekord för sig själv, ökade motivationen.

Men vad är det som är så roligt med kuberna?

– Ja, vad är det… Att utmana sig själv, sätta upp mål och veta att man har en tävling på gång - det ger en bra känsla.

Vad krävs för att bli bra?

– Mest tålamod. Man behöver inte vara bra i matte, som en del tror.

Det arrangeras numera många tävlingar och en avgörs alltså i Jönköping. Den ingår i nya Swedish Speedcubing League, som består av fyra tävlingar under året, samt en final.

Hur kom det sig att man valde Jönköping som första ort?

– För att det är jag som anordnar den. Jag ville ha en plats som är nära mig. Det har varit en hel del jobb, men det är värt det.

Förbundna ögon

Vem som helst får vara med, det tävlas med flera olika sorters kuber. Man måste inte vara med i hela serien. Fast nu är det för sent att anmäla sig.

– Det var ett väldigt tryck. Vi hade satt en gräns på 75 deltagare och den fylldes på fyra dagar.

Fast man är välkommen som åskådare också. Det kan vara nog så fascinerande - om ögonen hänger med. Världsrekordet för en vanlig kub, singel, är nysatt och lyder på 4,73 sekunder.

Det tävlas också i att lösa den med en hand, med fötterna eller med förbundna ögon. I det sistnämnda kan det gälla att lösa så många kuber som möjligt på högst 60 minuter. Deltagaren får då studera alla utlagda kuberna, memorera deras lägen och sedan lösa dem en efter en, utan att ta av sig bindeln emellan. Rekordet är 41 kuber på cirka 54 minuter.

Kub