Det är femte året i rad som Jönköpings kommun tillsammans med andra aktörer arrangerar Stora Lekdagen i Jönköping. Barn och unga i kommunen har fyra fullspäckade timmar att se fram emot med massor av aktiviteter runt om i stan.
- I år har vi satsat på extra mycket uteaktiviteter med anledning av att Stadsbiblioteket har stängt, säger Hugo Ranerås, kultursekreterare på Jönköpings kommun.

Liv och rörelse
På Lillsjöplan kommer Hemslöjden att erbjuda barn att prova på olika sorters hantverk, Länsförsäkringar och NTF ordnar trafiklekar på Lillsjöplan och det finns chans att gå en tipspromenad mellan Munksjön, Atollen och Museiparken.
På Kulturhuset Spira väntar en hel del ljud, liv och rörelse. Redan i foajén möts alla besökare av en stor instrumentverkstad.
- Alla får vara med och bygga morotsklarinetter, trummor och ukuleles av lite annorlunda material, säger Kerstin Jansson, pianist och lekledare på Spira.
I Kammaren kan man träffa Mozart och hans musiker, eller om man hellre så önskar - klä ut sig och få ett foto från Träsktrollens fotogrotta på andra balkong.
- Vissa föreställningar som visas kräver förbokning av biljetter. Men det är inget som kostar. Allt är gratis, säger Kerstin.

Uppleva och utföra
På Länsmuseet får barn byta böcker eller leksaker och i entréhallen kan man trippa som en prinsessa eller klampa som ett troll tillsammans med Friskis&Svettis.
- Syftet är att barn ska få uppleva och utföra. Vi har en bredd på alla aktiviteter som pågår under dagen och vi vill visa hur kul det är att få vara med och delta, säger Hugo Ranerås.

Har du inga planer för helgen än? Lugn - på lördag infaller Stora Lekdagen i Jönköping som bjuder på kulturgodis för hela familjen. Foto: Erik Boström
Foto: Erik Boström
Foto: Erik Boström