Annons

Hela ridskoleanläggningen har sanerats. Allt har tvättats och skurats och nu hoppas föreningen att sjukdomen är borta.

Kvarka

En häst som får kvarka får ofta hög feber. Det börjar rinna ur näsan och det blir bölder un..

Kvarka

En häst som får kvarka får ofta hög feber. Det börjar rinna ur näsan och det blir bölder under hakan som kan spricka och vara.

Det finns inget förebyggande vaccin, men när hästen insjuknar går det att ge antibiotika så att sjukdomsförloppet förkortas.

– Det handlar om vår överlevnad. Vi har inte haft någon inkomst på ett halvår och förra året gick vi back med 900 000 kronor, berättar Veronica Nore, som är en av medlemmarna i styrelsen och ordförande i tävlingssektionen.

Tuffa restriktioner

I dag kommer föreningen träffa veterinären och de hoppas få ett positivt besked.

Annons

– Vi har haft något som heter avbrottsförsäkring som täcker en del. Sedan fick vi ett bidrag från Jönköpings kommun. Nu gäller det dock för alla medlemmar att komma med idéer hur vi kan tjäna pengar. På onsdag har vi bjudit in alla medlemmar för att samla alla goda idéer, berättar Veronica Nore.

Det är alltså ett halvår sedan första gången kvarkan upptäcktes. Efter flera veckors isolering försvann sjukdomen, för att sedan komma tillbaka igen.

– Vi har haft tuffa restriktioner. Inga privathästar drabbades, utan det var bara ridskolan och vi är övertygade om att det var någon av de nya hästarna som bar med sig smittan. Det tar två-tre veckor innan hästen visar symptom och därför tänker vi att vi behöver ett isoleringsstall där vi har de nya hästarna till en början, säger Veronica Nore.

Ridskolan öppen

För fyra veckor sedan öppnades ridskolestallet med de stora hästarna igen och under vecka sju öppnade även ponnystallet.

Totalt finns ett 50-tal lektionshästar och 13 av dem fick kvarka. Två av dem är just nu isolerade på Mariebo. De är symptomfria, men har visat tecken på att eventuellt kunna vara bärare av kvarka. Därför måste de först genomgå en provtagning på djursjukhuset i Helsingborg så att föreningen vet att de inte kan smitta.

– Det blir skönt när smittan konstateras vara borta och vi slipper ha fötterna i baljor och byta kläder när vi går mellan stallen, säger Veronica Nore.

Snabba nyheter i din mobil - ladda ner Jnytts app