Annons

I Sannaskolans före detta lokaler, som numera är Assyriska Turabdins hemvist, har klubbens styrelse samlats för att dra upp de första riktlinjerna inför 2019 års säsong – och man gör det som ett nyblivet division 1-lag.

Det var det nog få som trodde för bara några år sedan.

Assyriska startade upp fotbollsverksamheten igen inför säsongen 2009 och har sedan dess successivt tagit sig uppåt i seriesystemet.

Efter två år i sexan, ett år i femman, ett år i fyran, ett år i elitfyran, tre år i trean och två år i tvåan väntar nu spel i landets tredje högsta serie.

Ordföranden Gabriel Remmo och sportchefen Rubel Shamoun har båda varit med på hela resan, och de minns hur det en gång började.

”Blev mer seriöst”

– Vi har haft fotboll på korpnivå och i division 6 både på 1970- och på slutet av 1990-talet. Men 2009 blev det mer seriöst. Vi valde att hjälpa en del ungdomar som kanske skulle hängt på stan annars. Vi hade ett mål om att nå division 2 redan från början. Vi trodde det kanske inte då men vi har bevisat att det var fullt möjligt. Det är först och främst roligt att ha bevisat det för oss själva, vi har visat att det finns kapacitet, säger Remmo.

Annons

– Vi har följt vår plan från sexan fram till nu. Vi har inte tagit in för många nya spelare på en gång och har sett till att ha två spelare på samma position, säger Shamoun.

Det är inte bara Remmo och Shamoun som har varit med sedan starten. Assyriska har haft en väldigt låg omsättning i styrelsen, något som de själva menar har bidragit till framgången.

– När vi startade valde vi ut speciella gubbar som vi visste skulle hålla ihop i vått och torrt. Det blir nästan aldrig en omröstning i styrelsen, utan vi bestämmer det som är viktigast för klubbens skull, säger Shamoun, varpå Remmo snabbt fyller i:

– Vi har haft en väldigt liten omsättning i styrelsen, det har varit nästan samma gubbar under alla år. Vi vill inte förändra oss själva. Vi har disciplin men också en ömsesidig respekt. Vi lyssnar på varandra och låter alla säga sitt. Till 99 procent är vi överens, enda gången vi röstar är de få gånger då vi har valt in nya i styrelsen.

Ordföranden Gabriel Remmo och sportchefen Rubel Shamoun har varit med sedan starten för tio år sedan.
Foto: Peter Gustafsson

Maximalt fem nyförvärv

Assyriskas enda motgångar är någon missad serieseger i sista omgången under åren i trean och att det var ett motigt första halvår första året i tvåan.

– Vi har gjort en fantastisk resa, jag är otroligt stolt över styrelsen, våra spelare och hela tränarstaben. Vi har visat att vi är en förening som är seriösa i vad vi gör, vi visar en positiv bild och sticker ut i mängden. Vårt framgångsrecept är en familjär kärlek. Vi fortsätter ge varandra vårt stöd även när det är tungt, säger Remmo.

Är ni beredda på att det kan komma motgångar?

– Vi är medvetna om att de självklart kommer komma. Allt beror på hur vi vill satsa.

Nu väntar alltså spel i division 1 – och för att klara sig på en högre nivå behöver truppen förstärkas och spetsas till. I nuläget är ambitionen att ta in maximalt fem nya spelare.

– Vi vill få in erfarenhet från spelare som har varit i de här divisionerna förut. Men vi vill självklart bibehålla det lokala tänket. Vi har inte varit ett lag som har hämtat spelare utifrån, utan det finns lokala förmågor att ta vara på. De måste få chansen för att utvecklas, säger Shamoun, och fortsätter:

– Utöver de fyra-fem vi tänker värva vill vi ta in två yngre killar för att ge dem chansen att träna med oss. Vi är positivt överraskade av de unga spelarna som har kämpat och stångats och tagit chansen när vi har haft skador och avstängningar. Vi har aldrig varit oroliga eftersom det har funnits andra som klivit fram.

Remmo:

– Det spelar ingen roll hur duktig du är om du inte har rätt inställning. Vi vill ha ödmjuka människor som är beredda att lägga ner det som krävs.

Uppfyller inte kraven

Det är ännu oklart var Assyriska kommer att spela sina matcher. Rosenlunds IP uppfyller inte kraven för division 1 – och om inte anläggningen rustas upp får klubben se sig om efter andra alternativ.

– Vi får först ta en diskussion internt och sedan blir det en diskussion med kultur- och fritidsförvaltningen, säger Rubel Shamoun.

– Vi hade helst varit kvar på Rosenlund. Men vi är samtidigt medvetna om att det krävs en rätt stor investering där och vi har respekt för att det kan bli alldeles för mycket för kommunen. Vi får se vad det finns för alternativ och vad som passar bäst, säger Remmo.

Assyriskas resa fortsätter, och frågan är division 1 verkligen är slutmålet.

– Vi får se vad nästa mål blir. Varför stanna här?, frågar sig Gabriel Remmo, som understryker att det är viktigt att stå med båda fötterna på jorden i framgångens stund.

– Vi försöker inte se så långt framåt. Vi har helst velat koncentrera oss på samma i division i två-tre år, men vi säger inte nej om det går fortare än så. Nu kommer vi att spela i en tuff serie. Det krävs att spelarna äter, lever och tränar som en professionell spelare samtidigt som det inte är samma förutsättningar som inom elitfotbollen.

Relaterat: Assyriskas nya plan efter seriesegern
Relaterat: Se bilderna från Assyriskas firande
Relaterat: Succétränaren stolt – vad händer nu?