Annons

Medan vissa hundraser är framavlade för att klara extrem kyla behöver andra hundar skyddas mot kylan för att inte få skador på exempelvis öron och tassar. I värsta fall kan kylan leda till vävnadsdöd eller nedkylning, hypotermi.

Ju längre och tjockare päls, desto bättre skydd har hunden mot kylan. Valpar och mindre hundar är oftast mer känsliga.

- Nu när det är riktigt kallt ute är det viktigt att ta hänsyn till hundens förmåga att hantera kyla. Samtidigt behöver ju alla hundar komma ut och rastas och då hjälper varma täcken och att hunden får röra på sig så mycket som möjligt för att hålla cirkulationen igång, säger Sandra Göransson, chefsveterinär AniCura.

Hur vet jag om hunden fått köldskador?

Annons

Symtomen på köldskador kan variera beroende på omfattning. Hundens hud, exempelvis på öron och svans, kan bli vit, hård och kall hud och eventuellt kan blåsor förekomma. Hunden kan också få en stickande smärta och domningar liknande som hos människor. Huden kan i vissa partier upplevas som röd eller blå till färgen. Vid vävnadsdöd blir huden till sist svart.

Behöver kroppsvärme

- En nedkyld hund behöver omgående värmas med kroppsvärme exempelvis från en människa eller med hjälp av filtar. Ljummen dryck kan också lindra. Om du misstänker att hunden fått köldskador så sök upp en veterinär för vård, säger Sandra Göransson.

Så skyddar du din hund

Låt inte hunden stå bunden ute när det är kallt. Även en kall bil kan medföra risk för ..

Så skyddar du din hund

Låt inte hunden stå bunden ute när det är kallt. Även en kall bil kan medföra risk för köldskador.

Se till att hunden rör på sig så mycket som möjligt och håller igång cirkulationen när ni vistas utomhus.

Var försiktig vid vistelse på is, hunden kan halka eller i värsta fall gå igenom isen

Förebygg köldskador på tassarna genom att smörja in dem med skyddande vax eller tassalva. Torka hundens tassar noga efter promenaden.

Små och kortpälsade hundar kan gärna använda ett vintertäcke när det är minusgrader.

Undvik att gå med hunden på vägar med mycket vägsalt – det gör ont i tassarna